Sekstiseks voksne og barn tilbrakte forrige uke en langhelg på Bjøntegaard i Rendalen. De var ikke på en hvilken som helst ferietur. Hvert år arrangerer Hamar Røde Kors sin årlige ferieleir «Ferie for alle». Frivillige medarbeidere i Røde Kors har på denne måten sørget for at 44 barn og foreldre får et ferieopphold de ellers bare kunne se langt etter. Disse barna lever nemlig i familier som er så fattige at det å reise på ferie er noe de bare kan drømme om.

I Hamar Arbeiderblads reportasje fra leiren fortalte vi om den fraskilte moren som har 3000 kroner å leve for hver 14. dag, når faste utgifter som strøm og husleie er trukket fra. Det sier seg selv at hun og hennes barn ikke kan stille seg i køen for en Sydentur, som de sikkert hadde ønsket seg. Moren og hennes to barn er likevel blant de heldige. De fikk plass på ferietilbudet til Røde Kors. På landsbasis er over 1800 voksne og barn med på Røde Kors-ferie. I år fikk 800 søkere avslag.

Røde Kors arbeider i det stille med et prosjekt som dette. Men det er grunn til å stoppe opp ved det faktum at så mange barn ikke kan reise bort i sommerferien, mens de aller fleste tar det som et selvfølgelig gode. Det forteller at det finnes fattigdom også i det som kalles verdens rikeste land. Mens det store flertall opplever mer velstand enn noen gang, øker gapet mellom fattig og rik. Ferieleiren til Røde Kors er en viktig påminnelse om at myten om at vi velter oss i privat rikdom, slett ikke stemmer for alle. I Hamar defineres nå 11,5 prosent av barna som fattige. De vil neppe føle seg bekvemme med merkelappen «oljebarna».

Det er grunn til å løfte fram den innsatsen som de frivillige i Røde Kors gjør for at disse ungene skal få en smak av sjø, sol og slike opplevelser som deres jevnaldrende får i løpet av sommeren. Vi gir en stor honnør til de voksne som spanderer en uke av sin fritid for å gjøre oppholdet til en minnerik langhelg. Det har barna og deres foreldre fortjent.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00