Sekstiseks voksne og barn tilbrakte forrige uke en langhelg på Bjøntegaard i Rendalen. De var ikke på en hvilken som helst ferietur. Hvert år arrangerer Hamar Røde Kors sin årlige ferieleir «Ferie for alle». Frivillige medarbeidere i Røde Kors har på denne måten sørget for at 44 barn og foreldre får et ferieopphold de ellers bare kunne se langt etter. Disse barna lever nemlig i familier som er så fattige at det å reise på ferie er noe de bare kan drømme om.

I Hamar Arbeiderblads reportasje fra leiren fortalte vi om den fraskilte moren som har 3000 kroner å leve for hver 14. dag, når faste utgifter som strøm og husleie er trukket fra. Det sier seg selv at hun og hennes barn ikke kan stille seg i køen for en Sydentur, som de sikkert hadde ønsket seg. Moren og hennes to barn er likevel blant de heldige. De fikk plass på ferietilbudet til Røde Kors. På landsbasis er over 1800 voksne og barn med på Røde Kors-ferie. I år fikk 800 søkere avslag.

Røde Kors arbeider i det stille med et prosjekt som dette. Men det er grunn til å stoppe opp ved det faktum at så mange barn ikke kan reise bort i sommerferien, mens de aller fleste tar det som et selvfølgelig gode. Det forteller at det finnes fattigdom også i det som kalles verdens rikeste land. Mens det store flertall opplever mer velstand enn noen gang, øker gapet mellom fattig og rik. Ferieleiren til Røde Kors er en viktig påminnelse om at myten om at vi velter oss i privat rikdom, slett ikke stemmer for alle. I Hamar defineres nå 11,5 prosent av barna som fattige. De vil neppe føle seg bekvemme med merkelappen «oljebarna».

Det er grunn til å løfte fram den innsatsen som de frivillige i Røde Kors gjør for at disse ungene skal få en smak av sjø, sol og slike opplevelser som deres jevnaldrende får i løpet av sommeren. Vi gir en stor honnør til de voksne som spanderer en uke av sin fritid for å gjøre oppholdet til en minnerik langhelg. Det har barna og deres foreldre fortjent.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.