Det er riktig at politiet i år har beslaglagt mange førerkort i sommertrafikken. I juni og juli ble hele 60 mennesker fratatt førerkortet i fartskontroller på riksveg 3, som er mye brukt av dem som skal mellom Oslo og Trondheim. 500 sjåfører fikk bøter for å ha kjørt for fort på denne strekningen. Johnsen mener det høye antallet lovbrytere er et tegn på at fartsgrensa er for lav. Han tror folk vil komme til å kjøre mer lovlig hvis de opplever fartsgrensa som logisk, som han sier til NRK Hedmark/Oppland.

Å respektere lover og regler kan nok være vanskelig i enkelte sammenhenger, men ingen tar til orde for å redusere antall naskere i butikker ved å justere grensen for hvor mange varer du kan ta med deg gratis opp fra null til tre. Vi mener det samme gjelder på vegene – og kanskje er enda viktigere her, siden det ofte kan stå om liv og død eller personskade. Det er feil å justere grensen for hva som er tillatt, ikke minst når argumentet er å få færre bilister til å bli lovbrytere.

Sammenhengen mellom fart og alvorlige ulykker er godt dokumentert, og Trygg Trafikk presiserer at også små fartsøkninger gir stort utslag på antall drepte på norske veier. Johnsen har altså ikke statistikken med seg. Frp-politikeren får også lite støtte fra lederen i Hedmark trafikksikkerhetsutvalg, Gunn Randi Fjæstad fra Arbeiderpartiet. Hun peker på at vegene er tilårskomne og utstyrt med fartsgrense deretter. Det er verdt å minne om at høy fart ikke bare betyr at man ligger godt over fartsgrensen, men også at sjåføren holder for høy fart etter forholdene. Fartsgrensene er nettopp for å hjelpe bilførerne til å tilpasse farten. De er ikke satt for å hindre folk i å komme fort fram, men for å bidra til at de kommer trygt fram, hele.

Tor André Johnsen sier han vil tilpasse kartet til terrenget, men vi mener terrenget må tilpasses først. Frp bør konsentrere jobben om å sikre at veger med god nok standard, før man kan diskutere eventuell øking av fartsgrensene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.