De olympiske leker i Rio de Janeiro nærmer seg. Oppkjøringen til mesterskapet har denne gangen i stor grad dreid seg om dopingavsløringene i det russiske idrettsmiljøet. Og det handler ikke bare om at enkeltutøvere er tatt i juks, det er snakk om et utstrakt nasjonalt dopingregime, systematisk kontrollert og organisert av idrettsmyndighetene i landet.

At Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) ikke ser dette som tilstrekkelig til å kollektivt utestenge hele den russiske troppen fra OL, er en gåte. De overlater i stedet til de forskjellige internasjonale særforbundene å avgjøre om de tillater russiske utøvere å delta. Gerhard Heiberg i IOC sa til NRK at det i prinsippet er en total utestengelse for alle russiske idrettsutøvere i OL i Rio, siden hver enkelt nå må bevise overfor det internasjonale antidopingbyrået WADA at de er hundre prosent rene for doping. Det må vi si er et svært hullete prinsipp. Riktig nok får ingen russiske idrettsledere akkreditering til OL, det skulle da bare mangle. Men kun friidrettsforbundet har utestengt alle utøverne, og alt tyder på at over 200 russiske utøvere kommer til å delta.

Nå ville selvfølgelig en felles, nasjonal og kollektiv straff gått ut over enkelte rene utøvere, og det ville opplevdes som urettferdig for dem. Men vi mener IOC her hadde muligheten til å sette et tydelig eksempel for nulltoleranse for doping, sende viktige signaler og legge et vesentlig press på russiske idrettsmyndigheter. I stedet for å jobbe for idrettens troverdighet, fraskriver IOC seg ansvaret. Og når ikke nasjonalt organisert doping er nok, når er da grensen nådd?

Russlands president Vladimir Putin kaller utestengelsen av russiske idrettsutøvere en «politisk kampanje» og mener de andre OL-deltakerne vil føle at verdien av medaljene deres blir devaluert når russerne ikke er med i konkurransen. Det er selvfølgelig helt feil. Tvert imot er det når idretten er full av doping at devalueringen skjer. Verdien på medaljer og rekorder ødelegges, både for dem som konkurrerer og for publikum som ser på. Og IOC gjør altså ikke nok for å rydde opp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.