Det var et forventet fall. Og det er først og fremst i Oslo fallet kommer. Den voldsomme prisutviklingen som vi har sett over flere år i hovedstaden har brått stoppet. Ser vi de siste to månedene under ett har prisene falt med 4,4 prosent. Når vi vet at boligprisene i Oslo de siste 16 månedene ifølge Dagens Næringsliv har økt med nesten 32 prosent, er det et fall som setter en støkk i mange boligeiere.

Det er regjeringens nye boliglånsforskrift det pekes på som forklaringen på fallet. Bankene har fått strengere regler når de skal innvilge boliglån. Vi får ikke låne mer enn fem ganger brutto inntekt og ikke mer enn 85 prosent av boligens verdi. Slik stanses de som ønsker å ta høy risiko med høy gjeld, og ikke minst alle de som kjøper bolig nummer to og tre for å spekulere i boliger som investeringsobjekt. For kortsiktige investorer er prisfallet svært dårlige nyheter.

Vi registrerer at de første kravene om å fjerne boliglånsforskriften allerede er kommet. Privatmeglerens sjef Grethe Wittenberg Meier har gått ut i Dagens Næringsliv og bedt finansminister Siv Jensen (Frp) gripe inn for å dempe konsekvensene.

Vi tror regjeringen foreløpig gjør klokt i å opprettholde innstrammingene. Med lav rente og lav arbeidsledighet er det liten grunn til å tro at økonomien skal kollapse, slik vi opplevde på slutten av 1980-tallet. Da tok det ti år før markedet var tilbake. Når vi vet at gjelden til en gjennomsnittlig husholdning er doblet de siste ti årene, er det grunn til å holde bremsene på.

For førstegangskjøperne er prisfallet en god nyhet. Så er spørsmålet alle stiller seg om nedgangen fortsetter, eller om dette er en kortvarig effekt av de nye utlånsreglene. Det blir dessuten spennende å se om fallet først og fremst er et Oslo-fenomen, eller om ytterkanten av hovedstadsregionen også følger etter. I så fall vil også boligkjøpere i Hamarregionen kunne vente seg lavere boligpriser framover.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.