Det er strid mellom Arbeiderpartiet og Fagforbundet i Ringsaker. Utgangspunktet er at reglene for kjønnskvotering tvinger fram flere kvinner i formannskapet. Dermed vrakes Fagforbundets Jørn Eriksen. Dette er en situasjon Ringsaker kommune ikke er alene om. Over hele landet skaper det problemer at kommunale utvalg skal ha en viss kjønnsbalanse. Dermed blir det ikke plass til fagbevegelsens mann.

I tillegg sier varaordfører Geir Roger Borgedal (Ap) at det er problematisk at Jørn Eriksen er hovedtillitsvalgt. Han kommer dermed i en dobbeltrolle når han skal forhandle med rådmannen som hovedtillitsvalgt, men samtidig er rådmannens overordnede i formannskapet.

Vi forstår reaksjonen til Fagforbundet. De forventer en viss lojalitet fra Ap-ledelsen når de har drevet valgkamp for partiet. Men de øvrige hensynene bør likevel veie tyngre. For det første er Ap forpliktet til å oppfylle reglene om kjønnsbalanse. Skal man komme noen vei med flere kvinner i politikken må reglene følges opp.

For det andre synes vi det er positivt at Ap i stedet for å bruke sin overlegenhet i form av antall representanter, har valgt å åpne for samarbeid med andre partier. Slik får vi en bredere koalisjon, som bidrar til åpenhet og bredde i de politiske beslutningene i Ringsaker. Det tjener Ap på lang sikt. Når Jørn Eriksen i tillegg havner i en dobbeltrolle, tror vi totalt sett at det er en riktig konklusjon ledelsen i Ringsaker Ap har landet på.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00