Så viste det seg at det likevel var mulig å påvirke mektige Facebook. Flere medier publiserte lederartikler hvor bildet av nakne Kim Phuc som har vrengt av seg sine brennende klær, er brukt som illustrasjon.

Bildet har som kjent historisk verdi, fordi det i all sin gru fanget opp Vietnam-krigens forferdelige aspekter. Statsminister Erna Solberg gikk ut med kritikk av Facebook, og Aftenposten brukte hele forsiden lørdag på et åpent brev til Facebook-gründer Mark Zuckerberg.

Det er bra at Facebook for en gangs skyld ble tvunget til retrett. Nettstedet forholder seg utelukkende til nakenheten i bildet. Publiseringsreglene gjør at det er umulig å fange opp bildets historiske verdi. Det er langt unna hvordan norske medier håndterer sitt redaktøransvar.

Men samtidig er det ingen grunn til å betrakte dette som noe annet enn en symbolsk seier. «Jeg synes du misbruker din makt, og det på en måte jeg har vanskelig for å tro at du har tenkt godt gjennom», skriver Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen, som innleder brevet med «Kjære Mark». Så bønnfallende er sjefredaktøren for Norges største avis.

Det er bra at norske redaktører kan vinne fram i en prinsipiell sak som denne. Men det endrer ikke på det faktum at det fortsatt er Facebook som er overredaktør for alle de mediene verden over som bruker Facebook som publiseringskanal. Det er dessuten fortsatt sånn at Facebook forsyner seg grovt av annonseinntektene her i landet, som tidligere havnet hos norske mediehus og bidro til å finansiere journalistikken.

Derfor er den viktigste utfordringen å lete etter andre kanaler enn Facebook for å distribuere innhold vi mener har betydning i samfunnet vårt. Målet til overredaktør Mark Zuckerberg er fortsatt å praktisere publiseringsregler som passer for alle over 13 år i hele verden. Liker vi ikke reglene bør vi bygge opp norske kanaler tilpasset norsk virkelighet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.