Journalist og forfatter Tom Egeland er utestengt fra Facebook. I 24 timer nektes han å publisere oppdateringer. Striden mellom Egeland og Facebook startet for vel to uker siden. Egeland publiserte bildet av Kim Phuc, et bilde som er tatt under Vietnamkrigen. Dette er et av verdens mest berømte fotografier. Det viser en gråtende naken liten jente, som løper fordi hun nettopp har vrengt av seg sine brennende klær. Det var et sterkt bilde fra en krig som engasjerte over hele verden.

Facebook slettet bildet kort tid etter at det var publisert. Det amerikanske nettsamfunnet forholder seg utelukkende til at det er et bilde av en naken person. Nakenhet er som kjent ikke godtatt på Facebook, som ikke skiller på om det er et pornobilde eller et historisk krigsfotografi.

Saken har skapt stor debatt i medie-bransjen, fordi Facebook her inntar en redaktørrolle, men praktiserer den på en måte som ligger fjernt fra norsk offentlighet. I tillegg kastes Egeland ut fordi han publiserte enn kritisk artikkel om slettingen av bildet. Igjen bruker Facebook sin redaktørmakt, denne gangen til å kvele samfunnsdebatten.

Vi ser en bekymringsfull utvikling når premissene for samfunnsdebatt og rammene for publisering av et kunstnerisk uttrykk styres etter amerikanske normer, og ut fra en ren kommersiell tankegang. 3,3 millioner nordmenn har en profil på Facebook. Med en slik oppslutning har Facebook også innflytelse på hva vi som samfunn publiserer og diskuterer. Måten nettsamfunnet har håndtert bildet av Kim Phuc på er et illevarslende signal.

Paradoksalt nok innskrenker Facebook ytringsfriheten, samtidig som sosiale mediers styrke nettopp ligger i at så mange har fått en mulighet til å ytre seg med en rekkevidde som før ikke var mulig. Med en så automatisert kategorisering av «støtende innhold» som Facebook fjerner, blir det bare rom for det ukontroversielle og friksjonsfrie. Det er ikke slik vi ønsker at det digitale informasjonssamfunnet skal utvikle seg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.