Som alle Facebook-brukere etter hvert har blitt vant til, kan Facebook spore din aktivitet, og plassere annonser på din Facebook-profil knyttet til hvilke nettsteder du har besøkt. Når vi «alle» er på Facebook, betyr det at annonsørene forlater de tradisjonelle norske mediene og velger blant annet Facebook i stedet.

Hvor store annonseinntektene til Facebook er i Norge er det bare det amerikanske selskapet selv som vet. Men norske mediebyråer som har kunnskap om markedet anslår overfor Aftenposten at det ligger på ca. to milliarder kroner. Aftenposten kan imidlertid avdekke at Facebook bare betalte en halv million kroner i skatt. Årsaken er at annonsene selges gjennom, det europeiske hovedkvarter i Dublin.

Hadde Facebook vært skattlagt etter norske regler ville selskapet ifølge Aftenposten måttet betale anslagsvis 350 millioner kroner til fellesskapet. Talleksemplene er viktige fordi multinasjonale medieselskaper svekker det som vi kjenner som den norske mediebransjen kraftig. Facebook og Google har ifølge Medietilsynet samlede annonseinntekter i Norge på 3,5 milliarder kroner.

Her finner vi en del av årsaken til at norske mediehus de siste fem årene har måttet kutte betydelige kostnader. Ifølge Norsk Journalistlag har det de siste 10 årene blitt 1300 færre journalister i norske redaksjoner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.