Nå er det bestemt. Når de tre politidistriktene Hedmark, Vestoppland og Gudbrandsdal fra nyttår slås sammen til det nye Innlandet politidistrikt, blir hovedkontoret lagt til Hamar.

Les også: Hamar blir politihovedstaden

Beslutningen er ikke overraskende, men likevel viktig og bra for Hamar. Det styrker byens status som hovedstad ved Mjøsa og vil mest sannsynlig føre med seg noen ekstra arbeidsplasser, når administrasjonen for hele politidistriktet skal etableres her. Kampen om å få Politidirektoratet til å velge Hamar framfor Gjøvik og Lillehammer har pågått lenge, men kunne i realiteten fått sin avklaring allerede for en god stund siden. Hamar er det logiske og riktige valget, men faktum er at det vil ha liten praktisk betydning for mannen i gata hvor politimesteren og administrasjonen har sitt kontor. I lokaliseringsdiskusjonen er kanskje politiets egne argumenter viktigere; at de i Hamar vil dra nytte av nærheten til Eidsivating lagmannsrett, Hedmarken tingrett, fylkesmannen og statsadvokatembetet for Hedmark og Oppland.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har understreket at beslutningen om de 12 nye politihovedsetene ikke betyr at alle fagmiljøer skal bli samlet på ett sted i distriktet. Tvert imot forsikrer han at det meste av politiets såkalte tjenesteproduksjon og publikumskontakt skal skje ved dagens politistasjoner og lensmannskontor. Likevel har flere skeptiske røster vært redd for en sentralisering med sammenslåing til færre distrikter. Kritikerne mener det kan bety et farvel til «nærpolitiet» som innehar viktig lokalkunnskap, er lett tilgjengelige og synlig ute blant folk, når politimesteren får et vesentlig større geografisk distrikt med store avstander å lede

Vi tror Politidirektoratet har landet på et fornuftig antall distrikter med inndelingen i tolv. Men det gjenstår å se om politireformen vi ha innvirkning på det vanlige folk opplever som politiets viktigste oppgaver; bedre forebygging, mindre kriminalitet og større oppklaringsprosent.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.