Resultatet ble en liten katastrofe for presidenten, men det kan raskt vise seg at den seirende opposisjonen heller ikke har god grunn til å glede seg når seiersrusen har lagt seg.

Årets valg i USA er et mellomvalg. Hvert fjerde år er det hovedvalg. Da står presidenten på valg, og valget har stor interesse blant velgerne. Langt færre deltar i mellomvalget, selv om det ofte har store konsekvenser for den politiske situasjonen. I årets valg sto samtlige medlemmer av Representantens hus på valg, i tillegg til 36 av de 100 i Senatet.

Det er to kammer i nasjonalforsamlingen Kongressen. Da Obama tiltrådte for seks år siden, hadde hans parti, Demokratene, flertall i begge kamrene. I løpet av disse årene har partiet mistet flertallet i Representantenes hus. Tirsdag gikk flertallet tapt også i Senatet. Dermed kontrollerer opposisjonspartiet republikanerne hele Kongressen, og president Obama har fått enda mindre muligheter til å få gjennomført sin politikk.

Så hva er gått galt? Mye av skylden kan legges på helsereformen som ble gjennomført mens Obama fortsatt hadde et flertall i nasjonalforsamlingen. Den er svært upopulær i deler av befolkningen. Innvandrergrupper er skuffet over en innvandringsreform som lar vente på seg. Det er vekst i den amerikanske økonomien, men ikke nok, mener mange. Og så har ikke Obama hatt fingeren på avtrekkeren i utenrikspolitikken i den grad mange kunne ønske. Presidenten er blitt kraftig motarbeidet av opposisjonen helt siden han inntok kontoret, og mange mener han i dag er en distansert og tilbakelent leder.

På den annen side vil republikanerne nå langt mer bli stilt til ansvar for å få til politiske resultater. I dagens USA er det langt fra sikkert at de kommer. Det kan bli partiets problem inn mot presidentvalget i 2016. Tradisjonelt stiller demokratenes velgergrupper mer opp ved dette valget. Og på stemmeseddelen står trolig populære Hillary Clinton.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.