Resultatet ble en liten katastrofe for presidenten, men det kan raskt vise seg at den seirende opposisjonen heller ikke har god grunn til å glede seg når seiersrusen har lagt seg.

Årets valg i USA er et mellomvalg. Hvert fjerde år er det hovedvalg. Da står presidenten på valg, og valget har stor interesse blant velgerne. Langt færre deltar i mellomvalget, selv om det ofte har store konsekvenser for den politiske situasjonen. I årets valg sto samtlige medlemmer av Representantens hus på valg, i tillegg til 36 av de 100 i Senatet.

Det er to kammer i nasjonalforsamlingen Kongressen. Da Obama tiltrådte for seks år siden, hadde hans parti, Demokratene, flertall i begge kamrene. I løpet av disse årene har partiet mistet flertallet i Representantenes hus. Tirsdag gikk flertallet tapt også i Senatet. Dermed kontrollerer opposisjonspartiet republikanerne hele Kongressen, og president Obama har fått enda mindre muligheter til å få gjennomført sin politikk.

Så hva er gått galt? Mye av skylden kan legges på helsereformen som ble gjennomført mens Obama fortsatt hadde et flertall i nasjonalforsamlingen. Den er svært upopulær i deler av befolkningen. Innvandrergrupper er skuffet over en innvandringsreform som lar vente på seg. Det er vekst i den amerikanske økonomien, men ikke nok, mener mange. Og så har ikke Obama hatt fingeren på avtrekkeren i utenrikspolitikken i den grad mange kunne ønske. Presidenten er blitt kraftig motarbeidet av opposisjonen helt siden han inntok kontoret, og mange mener han i dag er en distansert og tilbakelent leder.

På den annen side vil republikanerne nå langt mer bli stilt til ansvar for å få til politiske resultater. I dagens USA er det langt fra sikkert at de kommer. Det kan bli partiets problem inn mot presidentvalget i 2016. Tradisjonelt stiller demokratenes velgergrupper mer opp ved dette valget. Og på stemmeseddelen står trolig populære Hillary Clinton.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00