En mann i 20-årene er dømt til 60 dager betinget fengsel for å ha satt fyr på Kilde skole i Moelv. Bare tilfeldigheter forhindret at ikke skolebygningen brant helt ned. Ildspåsetteren hentet bensin fra en bensinstasjon i nærheten, for å sette fyr på skolen. Det var med andre ord et planlagt brannforsøk. Bak denne tilsynelatende meningsløse handlingen ligger det en trist historie som angår oss alle.

Mannen var tidligere elev ved skolen. Han opplevde å bli systematisk mobbet, noe som ska ha påført ham alvorlige psykiske skader. Han er i dag verken i jobb eller under utdanning. Advokat Inger Johanne Reiestad som var hans forsvarer under rettssaken, sier hun nå vurderer søksmål mot Ringsaker kommune. Årsaken er at ledelsen ved Kilde skole ikke gjorde noe for å stanse mobbingen.

I dommen fra tingretten fastslås det at tiltalte ble mobbet i tiden han gikk på Kilde skole, og at dette påførte ham psykiske skader. Tiltalte forklarte at han ikke fikk hjelp mens han gikk på skolen. Det kan selvsagt ikke forsvares at noen tenner på en skolebygning. Men saken viser hvor alvorlig mobbing av barn kan være, og hvor store konsekvenser det kan få. Dessverre ser vi stadig nye undersøkelser og enkeltsaker som viser at mobbing fortsatt er utbredt på norske skoler.

Mobbing koster for samfunnet. Nylig ble en 26-åring tilkjent 1,5 millioner kroner i erstatning i Follo tingrett. Skolene i Vestby kommune tok ikke den systematiske mobbingen av gutten gjennom hele grunnskolen alvorlig. En forsker fra NTNU har beregnet at en som blir utsatt for systematisk mobbing på skolen koster samfunnet 16 millioner kroner. 94,5 prosent av norske skoler bryter opplæringsloven når det handler om mobbing. En fersk undersøkelse viser at mobbing er et utbredt problem ved Hamar-skolene. Elever, foreldre, lærere og skoleledere kan alle gjøre noe med dette. Den største kostnaden ved mobbing er et ødelagt liv. Brannstiftelsen ved Kilde skole er et hjerteskjærende eksempel på nettopp det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.