landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har skapt debatt og grunnlag for spekulasjoner om politisk hestehandel. 30 arbeidsplasser i Landbruksdirektoratet var vedtatt flyttet ut av Oslo av distriktspolitiske årsaker. Hamar og Jæren var av faginstansene utpekt som de beste alternativene, basert blant annet på kompetanse og geografisk nærhet til Oslo. De ble overraskende vraket av landbruksminister Dale. Nå er det i stedet Nord-Trøndelag og Steinkjer som kan slippe jubelen løs.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) hevdet i etterkant at Hamar er offer for et politisk spill. Landbruksavisa Nationens politiske redaktør Kato Nykvist spør om tildelingen til Steinkjer er et resultat av at Venstre anført av nordtrønderen Andre Skjelstad reddet regjeringen fra det totale nederlaget på Stortinget under siste jordbruksoppgjør. Svaret vil vi selvsagt aldri få. Men det er ingen tvil om at spekulasjonene handler om nettopp dette.

Innlandet kan selvsagt ikke basere økonomisk vekst og befolkningsøkning på utflytting av statlige arbeidsplasser alene. Veksten må primært komme fra næringslivet selv. Men samtidig er det klart at alle krefter må mobiliseres når 30 statlige kompetansearbeidsplasser innenfor det som er en av regionens største næringer kan plasseres her.

Prinsipielt mener vi et Landbruksdirektoratet kanskje er det som er aller best egnet til å flytte helt ut av Oslo. Det er uansett et klart nederlag for Hamar og Hedmark når direktoratets tredje administrasjonssted i stedet blir Steinkjer.

Innlandet ser ikke ut til å være høyt prioritert av den sittende regjeringen. For stortingsrepresentantene på hedmarksbenken fra de to regjeringspartiene, Kristian Tonning Riise (H) og Tor André Johnsen (Frp) kan ikke dette være noen god dag. Det må legges politisk tyngde bak kravene til Hedmark og Innlandet når det viktige sakene avgjøres nasjonalt. Vi imøteser hva en ny hedmarksbenk kan få til i den kommende stortingsperioden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.