det var en tydelig profil på det tilbudet bøndene i går fikk av staten i landbruksoppgjøret. Rammen på tilbudet er 1,3 milliarder kroner under bøndenes krav. Men melkekvoten tredobles fra dagens kvote på 400.000 liter melk for enkeltbruk, til 1,2 millioner liter melk. Det er med andre ord bare de aller største brukene som vil kunne nyte godt av tilbudet til landbruksminister Listhaug. For de fleste bønder er statens tilbud dårlig. Ifølge Bondelagets beregninger får bøndene en gjennomsnittlig inntektsvekst på 10.000 kroner. Næringens krav var 35.000 kroner.

Tilbudet er faktisk et reelt kutt i den statlige støtten til landbruket på 250 millioner kroner. I stedet lar Listhaug forbrukerne betale for den beskjedne økningen i statens ramme, gjennom prisøkninger på landbruksvarer. Ifølge departementet betyr dette at gjennomsnittsfamilien må betale 140 kroner mer for matvarer i året.

Reaksjonene fra landbruksorganisasjonene er naturlig nok sterke. Stortinget har vedtatt at matproduksjonen skal øke i takt med befolkningsveksten. Konkret betyr det 20 prosent i løpet av 20 år. Listhaugs svar på dette er å gi mer til de store bøndene, mens kornbønder og svineprodusenter blir taperne. Skal vi tolke profilen på oppgjøret, vil landbruksministeren satse mer på heltidsbonden. Effektivisering og rasjonalisering er Frp-statsrådens svar på Stortingets utfordring. Spørsmålet blir hvor mange som kan leve av landbruket, når overføringene får en slik innretting.

Senterpartiets Geir Pollestad, som er leder for Stortingets næringskomité, kaller tilbudet et angrep på landbruksnæringen. Vi er enige med Pollestad i at dette tilbudet er en oppskrift på en overgang fra et familielandbruk til et industrilandbruk i Norge. Vi tror det skal bli vanskelig å få flertall i Stortinget for en så skarp dreining som landbruksminister Listhaug her legger opp til. Til nå har det vær mye ord og lite handling fra den ferske Frp-statsråden. Nå spørs det om Venstre og KrF igjen vil sette foten ned. Det handler om framtida til norsk landbruk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.