Med denne valgseieren beveger Tyrkia seg raskt i en mer autoritær retning. Posisjonen som statsminister forsvinner, parlamentets betydning reduseres og Erdogan får større frihet til å påvirke domstolene. Mer makt samles i en hånd, og Erdogan har vist at han ikke viker tilbake for å bruke brutalitet mot opposisjonen når han finner det nødvendig.

Som et resultat av dette er mediene fullstendig vingeklipt. Journalister og redaktører som tillater seg å være kritiske til presidenten kastes i fengsel og får lange straffer. 150.000 mennesker i offentlige stillinger har mistet jobbene etter det mislykkede kuppforsøket for to år siden, ifølge opplysninger fra Amnesty International.

Det er flere årsaker til at Erdogan likevel får velgernes oppslutning, og oppnådde 52,5 prosent av stemmene ved valget. Mens opposisjonen tidligere har trukket Tyrkia i europeisk retning med et sekulært regime, er religionsfriheten en helt sentral del av grunnlaget for Erdogans parti AKP. Islamistiske partier risikerte å bli forbudt helt fram til AKP og Erdogan kom til makten i 2002. Terrorfrykten er sterk i Tyrkia, og den er reell. Den væpnede kampen mot kurdiske grupper har pågått i årevis. Derfor aksepteres i stor grad fengslingen av opposisjonelle med terrortrusselen som begrunnelse.

Men det er fortsatt håp. Opposisjonen er sterk i Tyrkia. Det viser antallet fengslinger. Erdogans motstandere har ikke gitt opp. Nesten femti prosent av stemmene gikk til andre partier enn AKP. Vi kan altså trygt si at Tyrkia er et splittet land.

Som NATO-medlem kan ikke Tyrkia unngå spørsmålene om i hvilken grad presidenten sørger for å ivareta krav om demokrati og alminnelig rettssikkerhet for landets innbyggere. Det er spørsmål statsledere for alle vestlige NATO-land bør sørge for å minne president Erdogan om ved enhver mulig anledning. Om ikke annet av hensyn til de som sitter fengslet på grunn av sine meninger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.