Så er fusjonen et faktum. Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer kan feire at de omsider har klart å bli Høgskolen i Innlandet. Det store målet der framme, som applauderes av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), er å etablere et eget universitet i Innlandet innen 2020.

Det er ikke rart kunnskapsministeren hyller fusjonen. Han har gitt tydelige signaler om at det ikke lenger vil være rom for små høgskoler som ønsker å stå alene. Både i Hedmark og Oppland har man nok registrert at fusjonsprosessene gå sin gang. De to høgskolene hadde i realiteten intet valg. Rektor ved Høgskolen i Hedmark Anna L. Ottosen poengterer dessuten at det har vært lettere å forhandle med to, og ikke tre partnere. Høgskolen i Gjøvik fant som kjent sammen med NTNU i fjor. Vi vil for vår del legge til at den personlige kjemien mellom partene helt sikkert også har spilt en rolle.

Noen vil synes det er beklagelig at høgskolene i Innlandet ikke klarte å få dette til før Høgskolen i Gjøvik forsvant til NTNU. Selvsagt hadde det vært flott hvis alle de tre høgskolene vært med. På den annen side har kanskje de tidligere mislykkede forsøkene på å etablere innlandsuniversitetet vist at en slik fusjon ble for vanskelig. Hedmark og Lillehammer har faglig mer til felles, mens Gjøvik profitterer på samarbeidet med NTNU.

Nå har vi et fusjonsvedtak og et navn. Men flere av de vanskeligste spørsmålene gjenstår. Hvem skal bli rektor? Hva blir den nye retningen? Hvor blir det kommende universitetets hovedsete? Det var kanskje nødvendig å styre unna disse problemstillingene for i det hele tatt å komme i land. Men før eller senere må man også diskutere lokalisering og ledelse.

Vi etterlyser dessuten en tydeligere faglig profil på et kommende universitetet. Når Ottosen sier at alle dagens studiesteder skal videreføres og utvikles, er det nok god beroligende indremedisin. Men det sier lite om hva som skal være det kommende innlandsuniversitetets styrke og profil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.