En streik som både LO, YS og Unio står bak viser at regjeringen har alle de store arbeidstakerorganisasjonene mot seg.

Riktignok har aldri forholdet mellom fagbevegelsen og de to høyrepartiene vært hjertevarmt. Men enhver regjering må forholde seg til den godt organiserte fagbevegelsen.

Vårt samfunn er bygget på et avtaleverk som ikke inviterer til hyppige streiker og aksjoner. Derfor er gårsdagens streik et tydelig signal ved bruk av de kampmidlene som finnes.

Noen mener at bruken av streikevåpenet er en overdrivelse. Aftenposten kaller på lederplass streiken for et overspill, og viser til professor Steinar Holden som mener endringsforslagene er moderate.

Fagbevegelsen risikerer å ha brukt opp sin argumentasjon og sine kampmidler, hvis regjeringens endringer skulle bli mer omfattende.

Vi ser det ikke slik. Å åpne for økt bruk av midlertidige ansettelser er en svekkelse av arbeidstakernes rettigheter. Bedriftene kan oftere erstatte fast ansatte med vikarer, og får en større gruppe ansatte med dårligere ansettelsesforhold.

I andre europeiske land står fagbevegelsen med ryggen mot veggen. Avtaleverket gir arbeidstakerne en svakere posisjon, og fagbevegelsen er svekket som en følge av økonomisk krise og arbeidsledighet.

Vi tror den norske fagbevegelsen gjør klokt i å beskytte Arbeidsmiljøloven slik den er i dag.

Ettergivenhet vil invitere til ytterligere uthuling.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.