For en helg det skal bli i Hamar sentrum! Minst 10.000 mennesker er ventet til den store bilmessen Show’n Shine i Vikingskipet. Også kalt landets råeste motorsportmesse. Motorsykkelentusiastene har Old Bikers-samling på Skibladnerbrygga. Det er Bondens marked i gågata, musikkens dag og jazzfestival ledet av utrettelige Anja Kathrine Tomter, som lager Anjazz-opptog og konserter. Søndag inntar folket Strandgata, Hamars nye paradegate. Det er ventet tusenvis av mennesker når årets første loppemarked går av stabelen.

Det snakkes og skrives mye om byutvikling og satsing i sentrum. Vi avkrever politikerne planer og ber om bevilgninger til å ruste opp. Alt dette er bra og viktig. Men når en helg som denne står for døra, er det også tid for å minne om at uansett hvor mye man forskjønner sentrum og skaper gode byrom, er vi avhengige av at det skjer noe i byen som trekker folk dit.

Blant mange, mange som bidrar til nettopp dette, stopper vi opp ved Linn Byberg som et godt eksempel. Hun er en ekte byentusiast, som på eget initiativ har igangsatt et marked, som nå krever en bilfri Strandgate på grunn av populariteten. Gater, torg og bebyggelse kan planlegges av politikerne. Men uten de som ut fra egen kreativitet setter i gang noe som trekker masse mennesker ut av stuene og hagene og ned til sentrum, kommer selv den beste reguleringsplan til kort.

De som kommer til Hamar denne helgen, vil oppleve en pulserende by, hvor det finnes et tilbud for de aller fleste. Takket være alle entusiastene som brenner etter å samle folk og skape stemning, blir Hamar sentrum smekkfullt.

Skal Hamar kommune innfri sitt mål om å være Innlandets urbane hjerte, er en helg som denne et stort steg. Man blir ikke hovedpulsen i regionen bare fordi det finnes restauranter og kulturhus. Det trengs også et yrende, spontant marked som brer seg utover alle gater og fortau.

HER kan du se bilder og lese reportasje fra markedet i Strandgata i fjor.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.