Meningsmålinger kan være tunge å bære. Det ser vi jevnlig eksempler på. Politiske partier og interesseorganisasjoner legger ned et stort arbeid for å vinne oppslutning, for så å bli møtt med tall som nådeløst viser at velgerne ikke er helt enige med dem. De fleste svelger skuffelsen, og jobber iherdig videre. Men for noen føles det bedre å skylde på avisen som har publisert målingen, eller på meningsmålingsinstituttet.

Fot tiden er det Folkeaksjonen for en jernbanefri strandsone som lider. Seierssikre etter et godt besøkt folkemøte hvor antall talere som støttet Folkeaksjonens syn var i overveldende flertall, kan de ha trodd at dette også var den jevne velgers oppfatning. I stedet ble de møtt av en meningsmåling hvor 57 prosent sier de vil ha traseen der den går i dag. Slikt er åpenbart ikke til å bære.

På våre debattsider rettes nå hard kritikk mot målingen. 400 spurte personer er for lite, og spørsmålet er ikke formulert slik Folkeaksjonen ønsker seg. Vi registrerer at det aldri er den som gjør det godt på målinger som er i tvil om målingens kvalitet. Folkeaksjonens talsmenn er gode til å arbeide for sitt syn, og kan mye om jernbane. Det bør de fortsette å konsentrere seg om, for kompetansen når det gjelder opinionsmålinger er tilsvarende dårlig. Hamar Arbeiderblad bruker for tiden Sentio som vår samarbeidspartner, og instituttet bruker de samme vitenskapelige metoder som andre seriøse institutter i Norge.

Folkeaksjonen står selvsagt fritt til å bruke sine krefter på å bekjempe tallene. Vi anbefaler at man heller forsøker å overbevise velgerne. Folkeaksjonen har lyktes i skape debatten, men har fortsatt en viktig jobb å gjøre for å opplyse innbyggerne. Da vil tallene også kanskje bli «riktigere», slik Folkeaksjonens Asbjørn Opaas ønsker seg. Skal man lykkes er det ikke sikkert Sentio og Hamar Arbeiderblad er den rette skyteskiven. Vi minner avslutningsvis om at bare 3 av 10 ville ha kulturhus i Hamar ved en meningsmåling i 2010. Ildsjelene for kulturhuset klaget ikke på målingen, men de ga aldri opp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.