Skolene i Ringsaker opplever stor suksess med sin opplæringsmodell der nye elever fra andre land raskt blir integrert i ordinære klasser sammen med norske elever. Og det er Fagerlund skole som har gått i front med å prøve ut modellen. Etter flere år med en egen innføringsgruppe for minoritetsspråklige elever, valgte skolen i 2010 å la disse elevene gå rett inn på klassetrinnet de tilhører og få all undervisningen sammen med de andre elevene. Erfaringene var så gode at alle skolene i kommunen nå praktiserer denne modellen.

Modellen Ringsaker kommune har gått vekk fra er den som er vanlig i de fleste kommuner, med et eget innføringstiltak for de aktuelle elevene. Fordelen med denne modellen er at en samler elever med det samme behovet for å lære norsk. Ulempen er at de skal lære norsk sammen med ikke kan språket. Dermed har mange opplevd at det har gått tregt i arbeidet med å lære seg norsk.I HA tirsdag sa rektor Kari Storihle Ødegård på Fagerlund skole at erfaringen med den nye modellen er at eleven raskt integreres med de andre elevene, får lettere norske venner og gode resultater på skolen. Men hele skolen har tjent på dette skrittet som er tatt i språkopplæringen. De nye elevene kommer raskere i gang med å snakke norsk, raskere inn i fritidsaktiviteter og skolen får et nærere samarbeid med deres foreldre. Hele lærerkollegiet har fått en verdifull kompetanseutvikling, der en ser på kulturelt og språklig mangfold som en viktig ressurs. Og også norske elever med ulike behov har fått bedre hjelp og støtte ved at undervisningen er blitt organisert på en annen måte.Fagerlund skole og skoleeier Ringsaker kommune har her våget å gå foran og tenke nye tanker om integrering og språkopplæring. Ikke minst ser det ut til å ha vært gjort en god jobb med tilrettelegging og organisering. Og raskere språklæring, bedre skoleresultater og flere norske venner høres ut som en grei oppsummering av hva som bør være suksesskriteriene for en god integrering av barn i det norske samfunnet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.