Onsdag fikk Jan Tore og Johs. Hemma klar beskjed. 22 av de 26 ulovlige byggverkene må rives. Bare to av Planutvalgets medlemmer var villige til å se gjennom fingrene på privatiseringen av strandområdet. Dermed er det et stort og tverrpolitisk flertall bak beslutningen. Siden dette har vært en stor, vanskelig og kontroversiell sak for kommunen, er det viktig at vedtaket står så sterkt som det gjør.

Med vedtaket i Planutvalget er lista lagt for de øvrige sakene. Hemma-fetternes ulovligheter var de mest omfattende, og nå vet alle hvor nivået ligger. Enda viktigere er det at kommunen har satt standarden for framtidige ulovlig bygging. Med dette vedtaket er det ikke lenger mer eller mindre fritt fram i Ringsaker kommune. Derfor er vedtaket en seier for alle dem som samvittighetsfullt fyller ut de byggesøknadene de er pålagt, og forholder seg til gjeldende regler.

Både utbyggerne selv og andre har forsøkt å skape et bilde av at de ulovlige hyttene og bryggene har gjort området mer tilgjengelig for allmennheten. Politikerne har imidlertid gjennomskuet illusjonen av at dette har blitt et friområde for alle. Som ordfører Anita Ihle Steen (Ap) påpekte, er det mange som forteller at privatiseringen gjør Næra utilgjengelig. Allmennheten var i realiteten utbyggernes familie, venner og naboer.

Planutvalget er rett og slett overbevist om at Hemma-fetterne bygget og håpet de ikke skulle bli avslørt. Og når noen bygger uten at det får konsekvenser, følger andre gjerne etter. Slik skapes det en ukultur, og det er den Ringsaker kommune satte foten ned for med vedtaket i Planutvalget. Som Høyres Odd-Hermann Roel Børke uttalte: Et ja til dette ville bety anarki. Det får vi ikke nå. Saken vil sikkert bli anket. Men Fylkesmannen har vært krystallklar i sine føringer, og utfallet er egentlig gitt. Kommunen har vist at ærlighet varer lengst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.