Det er forståelig. Johaug har vært et symbol på norsk idrettssuksess, og en utøver mange gjerne vil identifisere seg med. Vi vil dessuten helst tenke at de norske utøverne ikke doper seg. Slik Norge også liker å se seg selv som en foregangsnasjon i kampen mot doping.

Det bildet slår nå sprekker. Det kan innvendes at den konsentrasjonen av clostebol Johaug hadde i blodet var lav og ikke prestasjonsfremmende. Men andre topputøvere har blitt dømt for enda lavere konsentrasjon enn Johaug. Rekken av dopingtatte idrettsutøvere som bedyrer sin uskyld er lang. Videre har Johaug stolt blindt på sin lege. Skulle dette frikjenne henne vil enhver dopingtatt utøver bare kunne peke på legen. Vi har sett eksempler på hvordan leger i andre idrettsnasjoner har latt seg bruke i organisert doping.

LES OGSÅ: Kommentatorer uenige

Utøveren må til sjuende og sist selv ta ansvaret. Og dommen peker på at en så erfaren idrettsutøver som Johaug ikke registrerte at det sto en tydelig varseltrekant på pakningen med ordet «doping». Hun gjorde heller ikke et minimum av undersøkelser for å finne ut hva kremen inneholdt. Utestengelse på 18 måneder er omtrent midt på treet for denne type forseelser. Det er altså egentlig ingen grunn til å bli overrasket.

Det betyr ikke at vi ikke forstår Therese Johaugs  sterke behov for å uttrykke at hun ikke har dopet seg med vilje og føler seg uskyldig. Men Norge som idrettsnasjon kan ikke sette til side et regelverk som har felt andre utøvere, fordi det nå er en norsk idrettsstjerne som har brutt reglene.

Vi synes også skiforbundets ledelse bør gå i seg selv. Med Sundby-saken har to norske utøvere gått i dopingfella. Det burde være unødvendig. Skilederne kan ikke ha etablert gode nok rutiner og sørget for at utøverne er bevisste nok på reglene. De har rett og slett sviktet dopingarbeidet på hjemmebane.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.