Kan prislappen på 12 milliarder kroner for å opprettholde dagens sykehusstruktur være det som skaper bevegelse i sykehusdebatten? Det er hva det koster å oppgradere og vedlikeholde dagens sykehus i Innlandet. Dette er prislappen på det såkalte «nullalternativet» som er et av alternativene som skal utredes før Sykehuset Innlandet vedtar ny sykehusstruktur neste sommer. Det er i alle fall planen, etter at tempoet er forsert.

Sykehusaksjonist Ivar Solum fra «Folkebevegelsen for et komplett sykehus ved Mjøsa» kalte det nådestøtet for dagens sykehusstruktur. Dessverre er vi ikke fullt så optimistiske. Denne saken avgjøres som kjent av fylkespolitikerne i Hedmark og Oppland. Høyre og Arbeiderpartiet er på ingen måte samstemte over fylkesgrensa når det handler om sykehus. Og siden «folkebevegelsen» så langt ikke er det i gavnet men bare i navnet, er det ingen sterk opinion som presser politikerne til å vedta et storsykehus.

Likevel kan vi håpe at en prislapp på 12 milliarder kroner får fylkespolitikerne til ikke bare å legge vekk nullalternativet, men også innta en mer framoverlent holdning til hele prosessen. Etter vårt syn er det bare to alternativer som er realistiske: Ett hovedsykehus, eller et sykehus i hvert fylke.

Vår vurdering er at et felles storsykehus for Innlandet er det beste alternativet for Innlandet. Det vil gi mest medisinsk kompetanse, og den beste ressursutnyttelsen. Men som vi har påpekt tidligere, bør dette alternativet legges bort hvis det ikke er politisk vilje både i Oppland og Hedmark. Det går en grense for hvor lenge utredningsarbeidet skal pågå uten at vi kan se tegn til et politisk gjennombrudd for denne tanken. Om prislappen på 12 milliarder kroner ikke bidrar til et taktskifte, bør man snarest se på muligheten for et sykehus i hvert fylke. Som i så mange regionale spørsmål handler det også om å være godt posisjonert i kampen om statlige bevilgninger. Når det gjelder helsemilliardene bør det bekymre oss at Innlandet er langt bak i køen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.