Sju at ti vil ikke ha storkommune på Hedmarken. Det viser en undersøkelse fra Sentio, som er bearbeidet av forskere fra høyskolene i Oppland og Hedmark. Resultatet er ikke overraskende. Det skal svært mye til før slike strukturelle endringer applauderes av innbyggerne. Strukturell konservatisme, kaller valgforsker Jon Helge Lesjø det, og peker på frykten vår for at noe skal bli dårligere akkurat der vi bor. Derfor blir det et umulig standpunkt, når mange ordførere sier de er for kommunesammenslåing, men at det må baseres på frivillighet. Skal vi endre det norske kommunekartet, kreves det beslutninger som ikke nødvendigvis er forankret i en folkeavstemning.

Men det er også mulig å tenke klokt og strategisk på lokalt og regionalt nivå. I så måte synes vi de fire ordførerne på Hedmarken de siste dagene har presentert interessante tanker som er verd å forfølge. Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) peker på muligheten som ligger i dannelsen av en egen innlandsregion. Vi vet jo smertelig hvordan Innlandet ofte blir stående på stedet hvil, fordi kommunegrenser og fylkesgrenser hindrer beslutninger som er viktige for utviklingen av en naturlig geografisk region.

Røhne foreslår å erstatte fylkeskommunen med Innlandet som region, noe vi synes er et spennende forslag. Fylkeskommunen har vært omdiskutert i mange år, og er etter vårt syn en konstruksjon som for ofte preges av handlingslammelse. Innlandet som region vil derimot kunne ha størrelse og kraft til å løse politiske utfordringer i samfunnet, som oftere og oftere krever beslutninger utenfor de tradisjonelle kommunegrensene.

Vi er ikke overrasket over at fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) lar seg provosere av tankene til Røhne. Sp opptrer i debatter som denne nærmest som garantister for at alt skal forbli som før. Men med alle de nye oppgavene kommunene har fått siden kommunekartet ble tegnet i 1967 er det påkrevet med endring.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.