Dette har naturlig nok skapt reaksjoner i deler av miljøbevegelsen, som bruker mye krefter på å forsvare ulvens eksistens i norsk fauna. Også i internasjonale medier har ulvejakten vakt oppsikt, og Nina Jensen i World Wide Fund (WWF) har sagt at det store uttaket av ulv vil bli klaget inn for Klima- og miljødepartementet.

Men for den som frykter at ulven skal utryddes er det faktisk liten grunn til bekymring. Som forskingsleder Håkan Sand ved det skandinaviske forskersamarbeidet Skandulv sier til Nationen, øker uttaket av ulv rett og slett fordi ulvestammen vokser. Uttaket av 47 dyr er derfor ingen trussel mot ulvestammen som sådan. Ifølge forskingsleder Sand må en skandinavisk ulvestamme bestå av minst 350 dyr for å regnes som livskraftig. Sist vinter anslo forskerne at det fantes 430 dyr i Skandinavia før yngling. Rovdata registrerte forrige vinter mellom 65 og 68 helnorske ulver.

Derimot kan tallene tolkes slik at det nye ulveforliket på Stortinget fungerer bedre enn vi hadde fryktet, og langt bedre enn det forrige rovdyrforliket. Når antall ulver i Norge øker mer enn man hadde trodd, må konsekvensen være at bestanden skal reduseres. Det kan se ut som myndighetene har et mindre emosjonelt forhold til ulven, og dermed også er i stand til å handle aktivt ut fra hvilke skader vi ser at ulven kan gjøre på beitedyr hvis den får slippe løs.

Skal ulveforliket fungere må det respekteres av alle parter. Forliket har blant annet fastsatt antall ynglinger til 4–6 hvert år. Ulvesonen er også endret i Stortingets ulveforlik. Hvis forliket ikke følges opp med aktiv handling vil det igjen være landbruket og sauebøndene som tar hele kostnaden for vår rovdyrpolitikk. Rovdyrpolitikken må nødvendigvis ses i sammenheng med beitenæringens interesser. Derfor bør regjeringen stille seg bak rovviltnemndenes beslutning om å ta ut 47 ulver når bestanden øker mer enn antatt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.