Hamar kan bli en mye mer fargerik by.Kommunen har satt ned en arbeidsgruppe med folk fra arealplan og kommunens kulturavdeling som skal jobbe videre med Hamar kommunes holdning til og bruk av gatekunst. Dette er et direkte resultat av vedtaket i kommunestyret i juni om en offensiv satsing på Hamar sentrum. Ett av tiltakene i den forbindelsen er å utvikle gatekunstprosjekter i samarbeid med slike miljøer og profesjonelle miljøer.

Det er ingen tvil om at dette er et tiltak som vil bli hilst velkommen av mange. Kommunen har en stilling i sommer som er satt av til å kartlegge steder som kan være egnet for gatekunst. Vi er trygge på at det vil stå en rekke adresser på blokken hennes når sommeren er over. I gårsdagens HA ble en vegg ved Triangelgården vist fram som et aktuelt eksempel. Det ble for fire år siden tatt initiativ til å gjøre noe med denne veggen, men uten en avklart holdning til slike tiltak rant det hele ut i sanden.

Gatekunst er selvsagt ikke noe som er funnet på i Hamar. Mange har nok sett friske fasader i byer som New York, der fenomenet oppsto på 1980-tallet, Reykjavik og Belfast. I Norge er det lenge Bergen som har ligget i front. Der i byen har kommunen laget en egen utredning og handlingsplan for gatekunst. Sammen med kraftselskapet BKK har kommunen invitert gatekunstnere, men også «helt vanlige folk», til å dekorere i sentrale deler av byen. Det er også lagt opp til at gatekunstnere kan samarbeide med ulike gallerier, og kommunen gir støtte til internasjonale kunstnere som kommer til byen for å dekorere.

Det er flere byer som har arbeidet med gatekunst. De har alle gjort det på sin måte. Det må selvsagt også Hamar gjøre. Blant annet snakkes det om å arrangere en festival om byromskultur om to år. Men byen vil avgjort også ha mye å hente på å besøke andre steder og se og lære. Bergen, for eksempel. I miljøet blir Bergen omtalt som Vestlandets gatekunsthovedstad. Kanskje kan Hamar blir Innlandets gatekunsthovedstad?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.