Det var på sin plass, selv om den selvsagt kommer for sent. Det er en utredning fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) som danner grunnlaget for unnskyldningen.

Hvor mange «tyskerjenter» eller «tyskertøser» som de ble kalt i avisene etter krigen, er ikke fastslått. Men det er anslått at det handler om så mange som 30.000 til 100.000 kvinner som forelsket seg i tyske soldater. Det ble under krigen født mellom 10.000 og 12.000 norsk-tyske barn. Også for mange av disse er nok unnskyldningen viktig.

Tusenvis av disse kvinnene ble arrestert og satt i fangeleir, til tross for at de ikke hadde brutt loven og dermed ikke kunne være en del av det offisielle rettsoppgjøret. Skamklippingen av håret deres er vel kjent. Mange ble tvangsinternert, blant annet på Hovelsåsen i Åsnes her i Hedmark. Noen ble lobotomert og sterilisert. Regjeringen besluttet også at de som hadde giftet seg med tyskere skulle fratas sitt statsborgerskap. Mange nordmenn opplevde under krigen deportasjon til tyske fangeleirer, tortur og henrettelser. Likevel valgte disse jentene å finne seg en kjæreste hos fienden, i stedet for blant sine landsmenn. Det ble sett på som et grovt landssvik.

Også avisene bar rett etter krigen preg av hatet mot «tyskerjentene». Arbeiderbladet trykket et leserinnlegg som oppfordret til å brenne inn et hakekors på tyskerjentene. Hamar Arbeiderblad refererte fra NTB at ifølge legeundersøkelser var 90 prosent av dem åndssvake. På lederplass var vi mest opptatt av lik behandling. Også de «fine tyskertøsene» måtte straffes.

De ble ikke behandlet ut fra et juridisk, men et moralistisk perspektiv, sa statsministeren til Aftenposten. Behandlingen av disse kvinnene er et mørkt kapittel i rettsoppgjøret etter krigen. Rettsstaten ble satt til side, og grunnleggende rettigheter ble erstattet med gapestokken. Unnskyldningen er viktig, men den kommer dessverre så altfor sent.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00