Det pågår en heftig debatt om ulv i Miljøpartiet De Grønne i Hedmark (MDG). Talsperson og kommunestyrerepresentant i Hamar, Katrine Aalstad, har i leserinnlegg i avisene i fylket begrunnet hvorfor Hedmark MDG valgte å ikke støtte partiets aksjon foran Stortinget 15. oktober. MDG sentralt arrangerte som kjent en nasjonal demonstrasjon i protest mot at rovviltnemndene har besluttet å ta ut 47 dyr av den norske ulvebestanden, fordi den er raskt voksende.

Dette standpunktet har falt enkelte MDG-medlemmer tungt for brystet. Ifølge informasjon Hamar Arbeiderblad har fått skal det ha blitt tatt til orde for å frata Aalstad rollen som talsperson. Det skal være uttrykt frykt for at innlegget kan tolkes som at MDG i Hedmark «støtter nedslakting av ulv»,

Vi leser innlegget nettopp slik det er ment: Et forsøk på å bygge bru mellom partene i rovdyrdebatten. Vi synes Miljøpartiet i Hedmark og Katrine Aalstad her gjør noe så modig som et helhjertet forsøk på å forstå begge sider i den uhyre betente rovdyrkonflikten. Det er sjelden kost, og reaksjonene viser hvor lite slingringsrom det er for å uttrykke forståelse for at også landbruket betaler en høy pris for norsk rovdyrpolitikk.

I leserinnlegget dokumenterer styret i Hedmark MDG hvor vanskelige de økonomiske rammebetingelsene for landbruket er. MDG erkjenner at et ulveangrep mot en sauebestand kan ha store økonomiske konsekvenser, og ser dette også i lys av partiets målsetting om en høyere norsk selvforsyningsgrad. Det er ikke ofte representanter for miljøbevegelsen er villig til å se rovdyrpolitikken og norsk matproduksjon i sammenheng.

Vi er ikke overrasket over at nettopp Hedmark MDG velger å avstå fra partiets nasjonale demonstrasjon. I et av landets viktigste landbruksfylker er det vanskeligere å overse gårdbrukerens situasjon og det dramatiske fallet i bruken av utmarksbeite. Aalstad har selv førstehånds kjennskap til næringen. En del av hennes partifeller i Oslo kunne med fordel tilegnet seg noe av denne kunnskapen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.