Hedmark Unge Høyre har skapt debatt med sitt forslag om å opprette egne eliteklasser innenfor den videregående skolen. Det er et forslag som har møtt sterke reaksjoner, og vi regner med at Unge Høyres leder Ola Svenneby var forberedt på det. I et fylke som i så sterk grad hegner om likhetsprinsippet, vil selve uttrykket eliteklasser være egnet til å provosere.

Vi synes det er positivt at Svenneby og Unge Høyre kaster inn denne brannfakkelen. Valgkampen her i regionen har så langt vært dominert av generasjoner som forlot skolebenken for flere tiår siden. Det er få saker som har engasjert de unge velgerne. En spissformulert ungdomssak er positivt for å skape en bredere debatt.

Det betyr ikke at vi er enige med Hedmark Unge Høyre i sak. Riktignok ser vi faren ved at svært flinke elever blir umotiverte fordi undervisningen ikke er utfordrende nok. Å lage egne eliteklasser tror vi likevel er feil veg å gå. Som professor Thomas Nordahl pekte på i Hamar Arbeiderblad lørdag, skal skolen gjøre mer enn å tilføre elevene faglig kunnskap. Mange tenåringer kan være godt intellektuelt utviklet for alderen. Deres sosiale modning er ikke nødvendigvis det samme. Dette er vanskelig å bedømme for en uferdig 16-åring. Vi er helt uenige med Svenneby i at «alle vet selv på hvilken måte de lærer best».

Vi tror mer på forslaget til professor Thomas Nordahl, som oppfordrer elever som har behov for større faglige utfordringer til å ta fag som ligger på nivået over. Dessuten har det betydning hvor mange elever hver lærer skal forholde seg til i klassen. For mange elever i klassen gjør det umulig for læreren å tilby en viss form for differensiert undervisning. Det rammer både de faglig sterkeste og de svakeste elevene.

Videregående skoles største utfordring er imidlertid ikke de flinkeste elevene, men at så mange ikke fullfører. Vi tror ikke eliteklasser løser dette problemet. Men de som styrer skolepolitikken må ta innover seg at dagens videregående skole ser ut til å fungere dårlig for et stort antall elever.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.