Det vil si, de ytrer seg så godt de kan. Noen særlig oppmerksomhet får de ikke når de ber om at det også tas hensyn til eldre som ikke bruker pc og som helst betaler kontant.

I 2030 skal ikke lenger kontanter være i bruk i Norge. Det er målet til statsminister Erna Solberg (H). Da er det ikke rart at vi allerede er i gang med forberedelsene. I Løten har man de siste ukene tatt noen skritt mot målet. Verken i Sparebanken Hedmarks filial eller Løten kommunes servicekontor kan man bruke kontanter. Nav har sluttet å sende brev i posten, kommunikasjonen være digital. Slike endringer merkes i en kommune hvor mange innbyggere har høy alder.

Mens det letes etter «digitale hoder» i de fleste stillingsannonser, har en del av de eldre aldri brukt en pc. Med den farten digitaliseringen av samfunnet har, blir de stengt ute fra det som vi oppfatter som hverdagslige gjøremål. Bestille en reise, betale en regning, sjekke pensjonsutbetalingen eller motta offentlig informasjon er noe de må ha hjelp av barn og barnebarn for å kunne gjøre. Følelsen av å være en byrde kommer fort.

Digitaliseringen av samfunnet må gå sin gang. For det første er den svært kostnadsbesparende. For det andre endrer den hele vår måte å kommunisere på, noe som ikke kan stanses fordi deler av den eldre generasjonen ikke tar fullt ut del i det nye informasjonssamfunnet. Når man er utenfor arbeidslivet forsvinner en del av de impulsene som tvinger fram slike endringer for hver enkelt av oss.

Men farten må avpasses slik at ikke et mindretall i befolkningen fratas sine demokratiske rettigheter, og muligheten til å leve et fullverdig liv. Vi ser eksempler på at lysten til å kutte kostnader samtidig fører til at eldre uten mulighet til å sette noen kraft bak sine protester blir fullstendig overkjørt. Vi bør også lytte til de eldre i Løten. og de utfordringene de beskriver. Det er tross alt de som har lagt grunnlaget for det velferdssamfunnet vi lever i.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.