Eldre, hjelpetrengende mennesker som ønsker et tilbud utover det kommunen tilbyr, kjøper i økende grad tjenester fra private aktører. Aftenposten har denne uka avdekket at en sterkt slagrammet person har brukt 80.000 kroner på tilleggstjenester for å ha noen å snakke med, hjelp til spising og adgang til frisk luft. Andre betaler for ekstra rengjøring og en tur ut en gang i uka.

Hver og en av oss har selvsagt rett til å betale for de private tjenester vi ønsker. Vi synes likevel det er bekymringsfullt at det er en økende tendens til at det er på denne måten de eldre forbedrer standarden når de er på offentlig institusjon. Slik får vi et nytt klasseskille blant landets pensjonister. Det forteller også at det kommunale tilbudet ikke oppleves som godt nok. Fortsetter denne utviklingen vil en sykehjemsplass bli et minimumstilbud til dem som ikke har råd til noe annet.

Derfor er det viktig at vi vet at kommunen vi bor i kan tilby et grunnleggende nivå på helse- og omsorgstjenester. Det er med bekymring vi ser at sentrale politikere i Høyre og Fremskrittspartiet ikke ser noen faresignaler ved utviklingen. Carl I. Hagen som er Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, sier til Aftenposten at han synes det er kjempefint at noen kan kjøpe seg private tilleggstjenester. Høyres helse- og omsorgspolitiske talskvinne Tone Trøen Wilhelmsen, synes ikke det er noe problem at noen ønsker å kjøpe private tjenester for å dekke de behov de føler er viktige for dem.

Vi etterlyser et annet utgangspunkt enn høyrepartiene her legger for dagen. Er det offentlige tilbudet godt nok til at det dekker de behov som er viktige for våre eldre i deres siste del av livet? Dette bør også være en sentral problemstilling i hver av kommunene her i Hamar-regionen. Vi ser tegn til at den offentlige eldreomsorgen smuldrer sakte opp, mens den private får stadig bedre fotfeste. Ingen kan frata den enkelte retten til å gjøre egne valg. Men for den som ikke har råd, er valgmulighetene ikke til stede. Det er en bekymring Høyre og Frp åpenbart ikke deler.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.