Fem av de seks jegerne som var tiltalt for ulovlig jakt på ulv ble idømt fengselsstraff. På mange måter kan vi si at saken har representert bygdemiljøenes brutale møte med storsamfunnet. En av forsvarerne karakteriserte etter domsavsigelsen politiets etterforsking som å «skyte spurv med kanoner». Bagatellisering av forbrytelsen har vært en hovedstrategi.

Forståelsen for hvorfor det er viktig å etterforske og stanse ulovlig jakt på rovdyr er heller liten i disse jegermiljøene. Derfor er dommen i ulvesaken viktig. Riksadvokaten beordret selv etterforsking av ulvejegerne. Det viser hvor alvorlig man betrakter faunakriminalitet. Alvoret slår også inn når mafiaparagrafen benyttes. Den ga politiet rett til telefonavlytting, som ble påtalemyndighetens viktigste bevismateriale.

Ulovlig, organisert jakt på utrydningstruede rovdyr er ingen bagatell. Det signalet vil med all mulig tydelighet synke inn i bygdemiljøene nå. Sånn sett er dommen viktig. En av grunnene til det ekstremt høye konfliktnivået mellom jegermiljøene og miljøorganisasjoner som kjemper rovdyrenes sak, springer ut av jegernes forsøk på å begrense ulvebestanden med ulovlig jakt. Dette har pågått i en årrekke, og skapt stor frustrasjon både hos forskere og miljøvernere.

Ulovlig jakt kan ikke aksepteres. Men dommen bør også brukes som et utgangspunkt for en bred debatt om de konsekvenser rovdyrforliket har hatt for landbruk og bosetting i disse utkantstrøkene. På dette punktet er miljøvernorganisasjonene fullstendig blinde. I taushet har deler av landbruket måtte pakke sammen fordi blant annet ulv har fått herje for fritt. I stedet for opprør har nederlaget vært preget av stille resignasjon. Ulovlig jakt skal ikke forekomme. Men den nasjonale rovdyrpolitikken har skapt stor frustrasjon på denne delen av landsbygda. Stortinget bør ta dette innover seg når rovdyrforliket igjen skal på dagsorden. Det fortjener mer oppmerksomhet enn seks ulvejegere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.