Det hører med til sjeldenhetene at vi har så spesielle og så alvorlige trafikksaker i en norsk rettssal. Men det er ingen tvil om at Aphirak Buakham var svært nær ved å omkomme da en 15 tonn tung traktor med tilhenger kjørte over bilen hans i Brumunddal. Buakham som kjørte en personbil stoppet for å slippe den store traktoren fram. Han reddet antakelig livet ved å kaste seg over i passasjersetet da traktoren dundret over bilen hans.

Saken er spesiell fordi føreren av traktoren er dømt to ganger tidligere for uaktsomt bildrap. Mannen har tidligere kjørt ned en tenåringsgutt på moped så gutten mistet livet. Han holdt da en fart på 180 kilometer i timen, og ble dømt til fengsel i to år og ni måneder. Det hjalp åpenbart ikke. Senere omkom en kamerat da mannen kjørte av vegen.

Når vi vet at den livsfarlige føreren er fratatt førerkortet flere ganger, men samtidig er dømt 10 ganger for kjøring uten førerkort og to ganger for promillekjøring forstår vi at det er en person som utgjør en svært stor fare i trafikken. Vi har her å gjøre med en person som ikke har noen forståelse for hvilket ansvar man har når man er ute i biltrafikken, og som ikke ser ut til å ha noen respekt for det regelverket vi har laget for å sikre færrest mulig ulykker.

Dommen som nylig falt i Hedmarken tingrett innebærer at staten tar i bruk de sterkeste virkemidlene man har overfor personer som er en konstant trussel mot andre når de setter seg bak rattet. I tillegg til en fengselsstraff fratas mannen førerkortet «for alltid». I tillegg nektes han retten til å føre kjøretøy som ikke krever førerkort, også på lukket område.

Dommen er på sin plass. To mennesker har allerede betalt med livet for hans uansvarlighet. Bare tilfeldigheter gjorde at ikke et tredje liv gikk tapt, Det gjenstår likevel igjen å hindre at han får muligheten til å få førerkort igjen når fem år er gått. For denne personen bør «for alltid» tolkes bokstavelig av hensyn til omverdenen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.