Høgskolen i Hedmark er «et vaklende stankelbein». Det slo kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fast i går. Hedmark står på en liste bestående av fem høgskoler som Isaksen betegner som ikke sterke nok til å kunne stå på egne bein. Også Høgskolen i Lillehammer er blant disse fem skolene.

Kunnskapsministeren la i gå fram hovedpunktene i den lenge bebudede stortingsmeldingen om strukturen for den høyere utdanningen i Norge. Det er regjeringens ønske at antallet høyskoler i Norge skal sterkt reduseres, og kunnskapsdepartementet har oppfordret høyskolene til frivillig å gå ut og søke samarbeidspartnere. Da Isaksen la fram sine hovedpunkter i går, sa han seg godt fornøyd med responsen. I løpet av det siste året har fire universiteter og ti høgskoler søkt mot hverandre for å fusjonere. De 14 institusjonene vil til sammen kunne bli til fem. Samtidig er det satt i gang utredninger som har som mål å slå fem statlige institusjoner sammen til to og fire private institusjoner til en.

Tidligere i år vedtok Høgskolen i Gjøvik en fusjon med NTNU i Trondheim, og vil inngå i det som blir landets største universitet. Dermed er kroken for godt satt på døra for et innlandsuniversitet. Verken Hedmark eller Lillehammer står foreløpig uten noen partner, og de står på listen med fem av de 13 som står igjen uten partner som departementet anser som for svake til å kunne stå på egne bein.

I går sa Isaksen at regjeringen ikke vil bruke pisken for å få til større enheter av de høgskolene som foreløpig ikke har inngått noen «forlovelse». «Vi skal dytte på og være insisterende overfor dem vi mener er for svake». Men han la til at «rammene som vi presenterer sammen med finansieringssystemet for 2016 skal oppmuntre til større institusjoner». Vi oppfatter dette som en klar melding til Høgskolen i Hedmark om at regjeringen vil gjøre det økonomisk magert å fortsette med en alenegang. I statsbudsjettet til høsten vil det ligge straffetiltak som vil gjøre det umulig ikke å gå inn i en større enhet. Det er vel det som mange ville kalle å bruke pisken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.