Et tidsbilde fra en liten boplass i et karrig og tørt distrikt langt sør i Etiopia: Det er før soloppgang, og de første er allerede på veg ut på den lange vegen for å hente det nødvendige vannet til familien. Dette er kvinnenes jobb. Helt ned i seks år er de yngste, de eldste er over 60. Turen til vannkilden tar to og en halv time å gå. Når det er tørke, ligger nærmeste kilde enda lenger unna. Vannbøtta som stables på hodet eller på ryggen kan veie fra fem til 50 kilo. Nakker og rygger slites ut. Dessuten er det farlig. Mange rammes av vold og overgrep.

Den lille boplassen er ikke spesiell. Det finnes titusener andre med samme problemet i en lang rekke land over store deler av verden. Tilgangen på vann er største knapphetsressursen i dag. Tilgangen på rent vann er enda knappere. Det går med mye tid og ressurser som kunne vært brukt til mer produktive ting, ikke minst til utdanning for de unge kvinnene. Men noen forsøker å gjøre noe med problemet. Kirkens Nødhjelp, for eksempel. Inntektene fra søndagens TV-aksjon går til dette arbeidet.

Kirkens Nødhjelp har i mange år arbeidet i Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Pakistan, Afghanistan og Haiti med å sikre varig tilgang på vann nær der folk bor. Nye brønner bores, tidligere brønner rehabiliteres, og det installeres håndpumper og lages sisterner for oppsamling av regnvann. Og det bygges latriner. For 200 kroner kan et menneske få tilgang på rent vann resten av livet. Organisasjonen håper på så mye penger under aksjonen i morgen at det er nok til vannforsyning til en million mennesker.

I vårt land er rent og nok vann en selvfølge vi ikke tenker så mye over til daglig. Vi bor i et stadig mindre område av verden der slik luksus er helt vanlig. Det bør tilsi at vi benytter anledningen i morgen til å vise vår solidaritet med dem som har helt andre problemer enn oss. «Gi så det svir», var slagordet for aksjonen for mange år siden. Slagordet treffer vel ikke like godt i dag. I vår velstand skal det godt gjøres at noe svir. Skal vi heller si: «Gi så det monner» søndag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.