Regjeringens forslag til nytt statsbudsjett har gitt til dels dramatiske utslag for de to regjeringspartiene. I helgen brakte VG sitt partibarometer som viste at Høyre falt med nesten fem prosentpoeng. Bare 21 prosent sier de vil stemme på det største regjeringspartiet. Hver femte velger har forlatt Høyre siden Erna Solberg seierssikkert inntok statsministerstolen. Samtidig ligger regjeringspartner Frp stabilt på rekordlave 14 prosent. Dagens målinger ville faktisk gitt solid flertall for den rødgrønne alliansen, først og fremst fordi Arbeiderpartiet får stor tillit hos velgerne. Hvem hadde trodd at Ap skulle ligge på 40 prosent et drøyt år etter stortingsvalget?

Det er den markante prioriteringen av dem som allerede har mest, som har skapt uro hos velgerne. Ap-leder Jonas Gahr Støre peker på noe vesentlig når han overfor VG sier at forslaget til statsbudsjett bryter med forankrete norske verdier. Vårt skattesystem bygger på at de som får mest, også bidrar mest til fellesskapet. Det er dette prinsippet som brytes når regjeringen tar fra de uføretrygdete og gir landets tusen rikeste et solid skattekutt.

Vi er sterkt uenige i den profilen regjeringen har valgt for statsbudsjettet. Fordelingspolitikken blir provoserende, fordi den favoriserer dem som slett ikke trenger mer. Samtidig gjør statsbudsjettet det umulig å føre en viktig debatt om hvorfor vi får stadig flere unge uføre i Norge. Vårt arbeidsliv klarer ikke å få disse inn i jobb. Det samme gjelder grupper av innvandrere, hvor særlig kvinner blir stående utenfor. Dette er et faresignal vi må forholde oss til.

Vi merker oss at Jonas Gahr Støre slett ikke vil love å reversere kuttene i formuesskatten hvis Ap kommer til makten. Riktignok understreker han prinsippet om at de med de sterkeste skuldrene skal bære den tyngste børen. Men han utsetter til neste valg å presentere sin egen skattepolitikk. Debatten om formuesskatt og stønadene til de uføre er ikke over selv om regjeringen taper budsjettkampen i Stortinget.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00