Regjeringens forslag til nytt statsbudsjett har gitt til dels dramatiske utslag for de to regjeringspartiene. I helgen brakte VG sitt partibarometer som viste at Høyre falt med nesten fem prosentpoeng. Bare 21 prosent sier de vil stemme på det største regjeringspartiet. Hver femte velger har forlatt Høyre siden Erna Solberg seierssikkert inntok statsministerstolen. Samtidig ligger regjeringspartner Frp stabilt på rekordlave 14 prosent. Dagens målinger ville faktisk gitt solid flertall for den rødgrønne alliansen, først og fremst fordi Arbeiderpartiet får stor tillit hos velgerne. Hvem hadde trodd at Ap skulle ligge på 40 prosent et drøyt år etter stortingsvalget?

Det er den markante prioriteringen av dem som allerede har mest, som har skapt uro hos velgerne. Ap-leder Jonas Gahr Støre peker på noe vesentlig når han overfor VG sier at forslaget til statsbudsjett bryter med forankrete norske verdier. Vårt skattesystem bygger på at de som får mest, også bidrar mest til fellesskapet. Det er dette prinsippet som brytes når regjeringen tar fra de uføretrygdete og gir landets tusen rikeste et solid skattekutt.

Vi er sterkt uenige i den profilen regjeringen har valgt for statsbudsjettet. Fordelingspolitikken blir provoserende, fordi den favoriserer dem som slett ikke trenger mer. Samtidig gjør statsbudsjettet det umulig å føre en viktig debatt om hvorfor vi får stadig flere unge uføre i Norge. Vårt arbeidsliv klarer ikke å få disse inn i jobb. Det samme gjelder grupper av innvandrere, hvor særlig kvinner blir stående utenfor. Dette er et faresignal vi må forholde oss til.

Vi merker oss at Jonas Gahr Støre slett ikke vil love å reversere kuttene i formuesskatten hvis Ap kommer til makten. Riktignok understreker han prinsippet om at de med de sterkeste skuldrene skal bære den tyngste børen. Men han utsetter til neste valg å presentere sin egen skattepolitikk. Debatten om formuesskatt og stønadene til de uføre er ikke over selv om regjeringen taper budsjettkampen i Stortinget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.