I helgen vedtok Arbeiderpartiet på sitt landsmøte at kommunesammenslåinger bare skal baseres på frivillighet. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har så langt forsøkt å lene seg på at Høyre og Ap står sammen om denne store reformen. Det vile vært en stor fordel når det handler om en så omfattende reform som berører så mange.

Ordførerne er uansett forpliktet til å involvere både innbyggere og kommunestyret i denne viktige saken. Det er ikke vanskelig å forstå at de kommunene som ikke har en egeninteresse av å søke sammenslåing, vil ønske å forholde seg passivt. Slik leser vi nok også Arbeiderpartiets landsmøtevedtak. Fem måneder før kommunevalget klinger ordet frivillighet bedre enn tvang.

Mens debatten er høyst levende i de aller minste kommunene her i fylket, er det ganske stille på Hedmarken. Kommuner med mellom 1.000 og 2.000 innbyggere har et akutt behov for å gjøre noe, hvis de skal kunne tilby sine innbyggere det samme tjenestetilbudet som finnes i Ringsaker og Hamar.

Også på Hedmarken er det behov for å få i gang diskusjonen. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen må nok bruke sterkere lut enn å «forvente en stor og folkelig debatt», som han uttrykker det her i avisen. Skal regionen samlet sett styrke seg, må kommunene legge stor endringsvilje til grunn når de vurderer om dagens grenser fremmer utvikling.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.