Det vil garantert bli politisk debatt når avtroppende direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, kommer med boka om sine 25 år som Nobeldirektør. Ikke minst blir det interessant å få Lundestads betraktninger om Nobelkomiteens arbeid, medlemmer og sammensetning.

I et større intervju i Aftenposten i helgen gir nemlig den avtroppende instituttdirektøren en liten smakebit på hva vi kan vente oss. Han kommer med tre punkter for hvordan han mener Nobelkomiteen bør se ut. De er til dels kontroversielle.For det første avviser han at den norske Nobelkomiteen skal ha utenlandske medlemmer. Resonnementet er etter vårt syn fornuftig. Det vil bli enda vanskeligere å finne verdige fredsprisvinnere, hvis komiteen skal måtte forholde seg til medlemmer som skal ta helt andre internasjonale hensyn. Vi risikerer at fredsprisen blir utvannet, fordi det ligger for mange diplomatiske vurderinger bak. Lundestad avviser i den sammenheng Kofi Annan som komitémedlem, fordi han fortsatt er en aktiv konfliktmekler i internasjonal politikk. Dermed vil han være bundet av for mange hensyn når prisvinneren skal utpekes.Lundestad krever dessuten at medlemmene bør ha kunnskap om internasjonal politikk. Det kan man slett ikke si at alle medlemmene har hatt. I stedet oppnevnes noen av komiteens medlemmer som en takk for lang politisk tjeneste. Lundestad ønsker heller ikke tidligere stats- og utenriksministre i komiteen, for å markere dens uavhengighet. At de må kunne engelsk er vel en selvfølge, men slik har det faktisk ikke alltid vært.Det er en interessant debatt Lundestad åpner for. Det er åpenbart at partiene bør gjøre en bedre jobb med å finne medlemmer. Samtidig må vi ikke få en Nobelkomite som i så liten grad er en levende del av norsk politikk at den blir oppfattet som tannløs. Der ligger det en utfordring hvis vi skal la Geir Lundestads oppfatninger danne grunnlaget for framtidas Nobelkomite.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.