I går kunne Hamar Arbeiderblad presentere sju av dem, sju unge gutter på 14 år, som har flyktet fra Afghanistan. Nå sitter de på Amundrud omsorgssenter i Vallset og håper på et fosterhjem.

Det sier seg selv at behovet for fosterhjem nå er stort. Det er ikke uten grunn at Bufetat går åpent ut og forteller hvor viktig det er å framskaffe et hjem til de unge asylsøkerne. Samtidig er det forståelig at mange kjenner usikkerhet overfor en slik oppgave. En ung gutt fra Afghanistan er vokst opp med andre verdier, andre normer og har helt andre erfaringer enn de vi kjenner fra vårt trygge land. Fosterforeldrene risikerer å bli stilt på prøver de kanskje ikke var forberedt på.

Sjelden har det likevel vært viktigere at mennesker som føler at de har kapasitet og trygge rammer, kan ta et slikt ansvar. Det snakkes mye om god integrering av flyktninger i samfunnsdebatten. Men integrering forutsetter at man får en mulighet til å bli en del av det nye landet man har kommet til.

For en 14 år gammel enslig asylsøker fra Afghanistan avhenger framtida av nettopp dette; et sted å bo med voksne mennesker, som kan vise veg inn i det nye livet. Derfor bidrar de som velger å stille opp som fosterforeldre vel så mye til integrering, som alle de som lanserer sine gode intensjoner i den nasjonale integreringsdebatten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.