Det har de gjort siden Hedmarken Curlingklubb åpnet sitt nye anlegg i fjor høst. Prosjektet «Curling for alle» er et treårig aktivitetsprosjekt, som er rettet mot barn/unge og eldre med fysiske eller psykiske utfordringer. For dette får klubben årlig 185.000 kroner fra ExtraStiftelsen.

Grunnen til at vi skriver om curling midt i sommervarmen, er at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i et debattinnlegg i dagens avis framhever tiltaket i Stange som et godt eksempel på enkle tiltak for å skape en mulighet for fysisk aktivitet for eldre. Slike enkle tiltak kan gi en betydelig gevinst helsemessig. Eldre som sitter mye stille, er utsatt for helseplager. Det gjelder også i stor grad eldre som sitter mye alene. Å være ensom og alene viser seg å gi større fare for både psykiske og fysiske lidelser. Det er tungt hele året, men for mange er det ekstra tungt om sommeren, da det kan være langt mellom de kjente ansiktene.

Regjeringen har i gang et arbeid med en såkalt kvalitetsreform, «Leve hele livet», der målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. «Leve hele livet» skal handle om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre: mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

En rekke kommuner og frivillige har allerede tatt tak i utfordringen, og flere steder er det vist både initiativ og fantasi i å skape gode aktivitetsarenaer. Det er i denne sammenhengen curlingklubben trekkes fram som et godt eksempel. Vi vet at det også finnes mange andre tiltak som kunne vært trukket fram, også her lokalt. Og som statsråden påpeker, er det viktig at gode eksempler kan bli mer enn bare det - gode eksempler.

Og Høie har enda en oppfordring, til kommunene og til frivillige rundt om. Det er ingen grunn til å sitte og vente på den bebudede reformen. Reformer tar tid. Det er flere som har gått foran og vist veg, og som kan være til inspirasjon. Som for eksempel curlingfolket på Hedmarken.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.