Tallenes tale er både klar og gledelig; det siste året har Hamar fått 279 nye arbeidsplasser. Rapporten fra Statistisk sentralbyrå er en bekreftelse på den utviklingen vi også kan se rundt oss; Hamar og Hedmarken er en by og et område i vekst. Det er heller ikke snakk om et blaff bare det siste året, når vi ser at sysselsettingen faktisk har vært økende de siste fem årene. Hamar har økt med 2,4 prosent, Ringsaker med 1,26, Stange har hatt nesten seks prosent økning i sysselsettingen og Løten 3,7 prosent.

Ikke overraskende kan mye av økingen tilskrives bygg- og anleggsbransjen. Hamar har i lengre tid nå vært preget av graving, bygging og omlegging. Alt som er gjort for å forbedre byens utseende - som Strandgata - og innhold - som Kulturhuset - vil ha, og har allerede fått, stor betydning for befolkningen som bor her, og for byens attraktivitet og status. Nå ser vi også at en by der det skjer mye og som vil mye, er en by som kommer inn i en positiv spiral. Da vokser antall arbeidsplasser og dermed attraktiviteten. Folk både ser og opplever at her får man jobb, her er det fint å bo. Ringvirkningene av en bevisst satsing er stor.

Det vil selvfølgelig ikke ha like stor effekt om Hamar bare «stjeler» sysselsetting fra Løten, Stange og Ringsaker. Det er av vesentlig betydning at også kommunene rundt innlandsbyen øker på målingene av antall arbeidsplasser. Når regionen som helhet kan vise til et større arbeidsmarked og behov for flere folk i jobb, bør det ikke være like aktuelt å markedsføre seg som en slags «forstad til Oslo», der man kan bo og enkelt ta toget sørover for å jobbe. Tallene fra SSB bør brukes til å vise at Hamar-området er dit man flytter for både å bo og finne arbeid, på ett og samme sted. Hamar kommune er inne på disse utfordringene i sin planstrategi 2012-2015. På sin side må de sørge for å sikre arealer til næringsformål, med tanke på lokalisering og kvalitet. Så må de være bevisst på hva kommunen kan gjøre for å bidra til næringsområder for nye etableringer og for å sikre tilfang av mennesker med den til enhver tid etterspurte utdanningen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.