Påtalemyndigheten mener de seks jegerne har drevet ulovlig jakt på ulv, noe som er alvorlig miljøkriminalitet. Rettssaken berører samtidig konsekvensene norsk rovdyrpolitikk har hatt for utkantområdene i Østerdalen.

Mange har mistet hele næringsgrunnlaget sitt som en følge av ulvens tilstedeværelse. Tilliten til myndighetene er nærmest ikke-eksisterende hos mange mennesker i disse områdene.

8. april i fjor gikk 70 polititjenestemenn til massearrestasjon av 12 jegere. Økokrim hadde fått tillatelse til å ta i bruk mafiaparagrafen, som også gir rett til telefonavlytting.

Det siste er viktig, fordi disse telefonsamtalene er blant de viktigste bevisene for at det ble planlagt og gjennomført ulovlig ulvejakt. Vi tar ikke for mye i hvis vi sier at aksjonen var et sjokk i jegermiljøene.

Økokrim ble levnet liten ære for sin inngripen, i det som mange bygdemiljøer oppleves som et selvforsvar for å opprettholde sin eksistens. Ser vi det fra Økokrims ståsted viser forskning at anslagsvis 140 ulv er felt som følge av ulovlig jakt i perioden 1999-2006. Politiet antar organisert, ulovlig ulvejakt har vært drevet helt tilbake til 1980-1990-tallet.

Med miljøkriminalitet som et prioritert område måtte politiet på et eller annet tidspunkt foreta seg noe. Skal politiet først aksjonere mot det spredte jegermiljøet i Østerdalen, krever det store ressurser.

Ulovlig jakt på ulv kan ikke forsvares. Snikskyting på ulv har blitt en sport i jegermiljøer. Slik virksomhet er ingen god reklame for dem som vil kjempe for å bevare næringer som trues av rovdyr. Men vi forstår også fortvilelsen i bygdemiljøene, som har måttet betale prisen for norsk rovdyrpolitikk.

Det er ingen overdrivelse å si at myndighetene har ignorert deres situasjon. Det er ikke rart at mennesker føler frykt når ulven slår seg til på gårdsplassen. Rettsapparatet vil dømme i saken mot de seks jegerne.

Men det gjenstår å gjenopprette tilliten til myndighetene hos dem som er så uheldige å leve i rovdyrsonene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.