Om vi ikke tidligere helt hadde tatt innover oss brutaliteten til IS, Den islamske staten, har organisasjonen sørget for åpne øynene våre. Den brutale halshoggingen av den amerikanske journalisten James Foley har rystet den vestlige verden. I e-posten til James Foleys familie etterlates det heller ingen tvil om at IS vil fortsette sin terror med uforminsket styrke. «Vi skal ikke stanse før vi har slukket vår tørst for deres blod», heter det i e-posten som ble sendt en uke før den groteske henrettelsen ble lagt ut på video.

Det er ikke uten grunn at USA har igangsatt gjentatte flyangrep mot områder som IS kontrollerer. Den islamske staten har som mål å etablere en egen stat i Irak og Syria, og har lyktes med å skaffe seg herredømme over et stort territorium. IS har fått overraskende stor oppslutning, og viser en nesten ubegrenset grad av brutalitet. De har gjennomført rene massehenrettelser av religiøse minoriteter og opposisjonelle.

Den islamske staten er en vanskelig motstander. De vestlige landene må alliere seg med gamle fiender for å bekjempe organisasjonen. Kurderne er blitt viktige støttespillere, og Irak må også rustes militært for å kunne stå imot angrep. Et av de største problemene finner vi i det fiendtlige forholdet til særlig USA i denne delen av verden. Etter invasjonene i blant annet Irak og Afghanistan er hatet mot USA stort. En militær invasjon i de områdene IS kontrollerer vil være en gavepakke for IS, ved at det blir enda lettere å rekruttere krigere og selvmordsaksjonister.

Verden kan ikke leve med at Den islamske staten oppnår sitt langsiktige mål. Frykten handler også om rekruttering av jihadister fra den vestlige verden. Hamar-imam Abdulkarim Mohamed er sånn sett representativ for mange vestlige islamske miljøer, når han i HA i dag uttrykker stor bekymring for rekruttering av muslimer som er frustrerte over situasjonen i den arabiske del av verden. IS fortjener ingen idealisering hos verdens muslimer. Men på lang sikt kan heller ikke kampen mot dem vinnes bare med raketter og bombefly

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.