Det er en overraskende dom Oslo tingrett har avsagt i søksmålet Anders Behring Breivik hadde anlagt mot staten. Massemorderen har fått medhold i at han utsettes for det som kalles « ... umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff» når han sitter isolert i Skien fengsel. Dommen bryter etter vårt syn med den allmenne rettsoppfatning.

Staten vant riktignok fram på et viktig punkt. Det gis ikke adgang til mer kontakt med omverdenen. Dommeren har forstått at Breivik vil kunne bygge seg opp som en leder for andre høyreekstreme grupper, selv om han er fengslet. Her fanger dommen opp Breiviks egne uttalte ambisjoner om å være en fører for en nasjonalsosialistisk bevegelse. Men på andre punkter mener vi at denne dommen ikke i tilstrekkelig grad tar utgangspunkt i at Breivik er en høyreekstrem terrorist som med kaldt blod drepte 77 mennesker.

Det er i spørsmålet om isolasjonen av Breivik at dommeren har gitt ham medhold. Han må motta besøk bak en glassvegg, og får ikke ha kontakt med andre fanger. Vi synes dommen i for liten grad legger vekt på momenter som viser hvor farlig Breivik er for omverdenen. Han har både i sitt manifest og i brev han har sendt fra fengselet, beskrevet konkrete planer om å konvertere medfanger, ta fengselsbetjenter som gisler, og forsøke å rømme. Han har også nevnt muligheten for å produsere dødelige våpen på cellen.

Når dommen konkluderer med at han bør kunne sone sammen med andre fanger med strenge sikkerhetsvilkår, tar den ikke innover seg hvilke handlinger Breivik begikk 22. juli 2011. Anders Behring Breivik er ikke en hvilken som helst høyrisikofange. Han er en farlig mann, som har vist at han kan utføre massedrap og er villig til å gjøre det igjen.

Tingrettsdommen bør ikke bli stående, og må ankes. Rettsstatens prinsipper gjelder selvsagt også for Breivik, men vi må ikke glemme hvilke handlinger han er dømt for.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.