Undersøkelsen ble publisert av NRK tidligere denne uka, og baserer seg på et stort antall intervjuer utført av forskere ved Universitetet i Bergen sommeren 2016.

Resultatet må oppleves som en kalddusj både for den sentrale politiledelsen, og kanskje aller mest for justisministeren som er politisk ansvarlig for reformen. Riktignok skal det legges til at intervjuene ble tatt opp r midt i en endringsprosess hvor konsekvensene av forandringene ikke var tydeliggjort. Politiet er dessuten kjent for sin konservative bedriftskultur. Det er krevende å gjøre store endringer i en organisasjon som ikke er vant til det.

Det kan likevel ikke underslås at undersøkelsen viser et politikorps som har dyp mistillit til de store endringene som skal gjennomføres. Det innebærer at det blir vanskelig å få utført reformen. Det er som kjent langt enklere å få et godt resultat hvis flertallet av de ansatte slutter opp om endringene, og drar lasset sammen for å få et godt resultat.

Vi kan trygt konkludere med at kommunikasjonen ikke har vært god nok internt i politiet. Det har den heller ikke vært overfor befolkningen. Politireformen har som mål å gjøre politiet mer effektivt og sette ledelsen i politiet bedre i stand til å prioritere kriminalitetsbekjempelse etter politiske prioriteringer. Vi skal få flere politifolk ut av kontorene og over i operativ tjeneste. Til nå har regjeringen ikke klart å kommunisere dette på en troverdig måte. Da blir undersøkelser som denne et enkelt våpen for dem som vil bruke nedleggelsen av ethvert lensmannskontor til å snakke om overstyring fra makteliten i Oslo.

Den nye justisministeren har kommentert undersøkelsen på en overraskende måte. Per Willy Amundsen (Frp) er avhengig av både befolkningens og politiets tillit for at reformen skal lykkes. Da er bråkjekkhet det aller dårligste svaret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.