Snarere tvert imot. Partileder Trine Skei Grande gikk med brask og bram ut i VG rett før helgen, og lovte at hun og Venstre vil felle Erna Solbergs regjering etter valget. Vel å merke en regjering Venstre selv har brakt til makten gjennom den borgerlige samarbeidsavtalen.

Venstres leder drømmer om en blågrønn regjering bestående av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Men med den fallende oppslutningen de borgerlige partiene over lengre tid har hatt på meningsmålingene, er dette en illusjon. Et borgerlig flertall er nødt til å inkludere Frp. Siv Jensens mantra er som kjent at Frp ikke støtter en regjering partiet ikke er en del av.

Grande måtte i ettertid moderere utspillet sitt. Men hun fastholder at målet er en blågrønn regjering. Dermed er ikke Venstre lenger en garantist for borgerlig styre, slik partiet var før valget i 2013. Så er spørsmålet om noen kommer til å være interessert i å samarbeide med Trine Skei Grande når valgresultatet foreligger. Meningsmålingene viser at Venstre vipper rundt sperregrensa faretruende ofte. Havner partiet under fire prosent blir det fort bare to Venstre-representanter på Stortinget.

Når vi i tillegg ser at KrF og Knut Arild Hareide også er en usikker framtidig samarbeidspartner, kan vi trygt si at det borgerlige samarbeidsprosjektet er i full oppløsning. Det er vanskelig å se for seg at Venstre og KrF vil ønske en ny fireårsperiode i allianse med Fremskrittspartiet.

Samtidig er det uklart hva som er alternativet. Trygve Slagsvold Vedum har tydelig erklært at Senterpartiet ønsker å sitte i regjering med Ap. Men det kan bli nødvendig å ha med enten SV eller KrF for å få flertall. Hva slags politikk vil en Ap-regjering med de to sentrumspartiene føre? Denne fireårsperioden har vist velgerne svakheten når en samarbeidsavtale må til for å sikre flertall. Når den politiske konstellasjonen favner for bredt, blir det lett uenighetene som får dominere. Det er en lærdom Ap også bør ta med seg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.