LOs sommerpatrulje gjør hvert år en stor jobb med å passe på at sommervikarer i alle bransjer får det de har krav på av sine midlertidige arbeidsgivere. Patruljen reiser rundt og sjekker lønningsforhold, kontrakter, arbeidstider og rettigheter, og allerede etter tre dager forrige uke hadde de vært innom 85 bedrifter i Hedmark. Hos ti av dem ble det oppdaget brudd på bestemmelser. Tre ble ryddet opp i der og da. De fleste uregelmessighetene handler om mangel på arbeidskontrakt.

Hvert år oppdager LOs sommerpatrulje disse bruddene på lover og regler. Det slurves med skriftlige avtaler og man lønner unge mennesker dårlig, eller arbeidsgiveren prøver seg med ordninger som ikke hører hjemme i det ordinære arbeidslivet. På uterestaurantene i Oslo ble det for eksempel avdekket at servitører personlig ble holdt økonomisk ansvarlig for kunder som stakk av fra regningen. Noen arbeidsgivere tar altså snarveier når det gjelder vikarer som bare er innom i noen få uker eller et par måneder. Dette er imidlertid snakk om mange unge menneskers første møte med ordentlig, lønnet arbeid i en bedrift. De får kanskje sjansen til å bli kjent med en bransje der de også kan se for seg en framtidig yrkeskarriere. Desto viktigere at de får et ryddig førsteinntrykk. Slik blir jobben et sted man opplever både tillit og respekt - et mer samfunnsnyttig sted å være enn «å nave».

Selvfølgelig er sommervikarer ofte uerfarne arbeidstakere som ikke selv er godt nok kjent med hvilke rettigheter og plikter de har. Faglig ungdomssekretær i Hedmark LO, Svein Olav Lium, mener derfor at skolene må gjøre mer for å lære unge om hva de kan forvente og hva de skal kreve i arbeidslivet. Vi er enige i at skole og næringsliv bør knyttes tettere sammen, men arbeidsmiljøloven som sådan, eller regler for ansettelsesforhold, vil neppe umiddelbart komme på den detaljerte fagplanen i samfunnsfag. De aller fleste ungdommene har foreldre som selv er enten arbeidstakere eller -givere og som definitivt bør ha det første og største ansvaret for å lære sine unge hva det betyr å ha en jobb.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.