I fredagens statsråd la Høyre/Frp-regjeringen fram forslag om å endre alkoholloven. Det går ut på at de som produserer drikkevarer med mellom 4,7 og 22 prosent alkohol skal få tilby produktene fra eget gårdsutsalg. Forslaget kan bli vedtatt i Stortinget allerede før sommeren.

For gårdeierne det gjelder, er dette selvfølgelig en god nyhet. Isolert sett gir det bønder og lokalprodusenter av for eksempel eplesider og selvbrygget øl en nærings- og inntektsmulighet ut over det å gi smaksprøver på sine kortreiste produkter. Det kan bidra til å gjøre dem attraktive for besøkende og turister at de faktisk får selge sine varer, slik italienske vinbønder gjør. Og vi tror ikke det automatisk kommer til å bli et rush av kunder på fredag ettermiddag til gårdsbrukene rundt omkring, av folk som skal handle alkohol til helga.

Likevel er det liten tvil om at regjeringens forslag er en form for «snikliberalisering», slik generalsekretær i organisasjonen Actis, Mina Gerhardsen sier til avisa Vårt Land. Organisasjonen på rusfeltet mener regjeringen svekker Vinmonopolets framtid. Og det er grunn til å merke seg at alkoholpolitikken dreies vekk fra folkehelseperspektivet og over mot at næringspolitikken får veie tyngst. Helsedirektoratet har da også advart regjeringen om frykt for økt omsetning av alkohol ved dette forslaget. Åpningen for gårdsutsalg kommer også i tillegg til liberaliseringen regjeringen allerede har vedtatt sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti, ved å holde polene åpne nyttårsaften og andre lignende dager. I tillegg har de utvidet taxfree-kvoten, hvilket har medført økt salg ved flyplassene, på bekostning av Vinmonopolet.

Regjeringen er ventet å få støtte fra både Venstre og Senterpartiet, som begge i flere år har ønsket en ordning med gårdssalg. Sps Lars Peder Brekk talte varmt for saken da han var landbruksminister. Vi ser også absolutt fordelene for bøndene ved å gi dem rett til å selge egenproduserte varer. Det kan trekke folk til landbruksnæringa og gi nye inntektsmuligheter. Blir det vedtatt, må det likevel være med åpne øyne; regjeringens alkoholpolitikk vil på sikt undergrave Vinmonopolet som institusjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.