Det snakkes om å gripe inn overfor franske moskeer som oppfordrer til hellig krig. Overvåkingen intensiveres. Her hjemme forlenges den midlertidige politibevæpningen, som et flertall av folket ifølge en meningsmåling i VG nå vil ha permanent.

Sterke følelser utløses når vi opplever hendelser som terrorangrepet i Paris. Det er naturlig og forståelig. Men det er viktig at vi ikke lar følelsene styre når vi velger virkemidler for å bekjempe terroren. Bombeangrep mot syriske byer gir nok franske velgere en opplevelse av handlekraft hos deres president. Men er det et bidrag til å stanse terrorismen? Dessverre kan det i stedet føre til at ekstreme krefter i de krigsutsatte landene får enda flere sympatisører.

Fransk politi skal ifølge flere medier ha en liste med over 10.000 mistenkte som kan være potensielle terrorister. Det sier seg selv at selv den mest nitide overvåking blir sjanseløs. Derfor ble heller ikke personene bak angrepet på Paris fanget opp, på samme måte som Anders Behring Breivik gikk under radaren. Vi søker beskyttelse og politibevæpning, men glemmer at politiet i Paris bærer våpen. Det stanser ingen terrorangrep, men kan i stedet bida til mer våpenbruk når den vanlige kriminaliteten skal bekjempes.

Når terroren skal bekjempes og grupper som IS knuses, krever det mer avanserte løsninger enn bomber og overvåking alene. Krigen i Irak, Afghanistan, borgerkrigen i Syria, for ikke å snakke om palestinernes uløste situasjon er alle helt sentrale årsaker til at IS kan vinne oppslutning. I tillegg må man finne en politisk løsning på borgerkrigen i Syria. IS ønsker mer enn noe annet en polarisering mellom den muslimske del av verden, og den vestlige. På motsatt side profitterer innvandringsfiendtlige partier i Europa på akkurat det samme. Erfaringen så langt er at bomber alene ikke er et godt nok våpen nok til å avskaffe terror.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.