Nesten i det stille streiker blomsterselgerne for aller første gang. Utenfor blomsterbutikker over hele landet står noen få kvinner med sine armbind som signaliserer at de er i streik. Handel og kontor har tatt ut ansatte ved blomsterbutikker og bakeriutsalg. Motparten til Handel og Kontor, NHO, ble enige med Transportarbeiderforbundet om rammen på lønnsoppgjøret. Men det er mindre vilje til å tilby det samme lavlønnstillegget til de som er organisert i Handel og Kontor. For fagbevegelsen blir dette en kamp for kvinnelønn. Mens det i all hovedsak jobber menn i Transportarbeiderforbundet, som frakter varene inn og ut for handelsnæringen, er det kvinner som står i butikkene.

Streiken får utslag som kan synes uforståelige. I går kunne vi fortelle om en blomsterbutikk i Hamar hvor innehaveren nå jobber døgnet rundt for å berge omsetningen, mens to av hennes blomsterdekoratører går streikevakt. Begge parter frykter at det skal skapes et inntrykk av at det er en lokal konflikt i butikken som er årsaken til streiken. De ansatte sier de føler mer solidaritet med butikkeieren, enn kollegene som de streiker for.

Kanskje er det nettopp situasjoner som denne som har gjort NHO så sikre på at en streik ikke vil nytte? Det er forståelig at både eier og ansatte synes konflikten er vanskelig å håndtere. De ansatte i denne butikken skal ifølge innehaveren ha et lønnsnivå som ligger over tariffavtalen. Hvilken veg skal solidariteten gå? Kanskje regnet næringslivsorganisasjonen med at det ville bli en for stor utfordring å organisere en streik ved bedrifter bare har to-tre ansatte?

NHO tok i så fall feil. Forbundsleder i Handel og kontor, Trine Lise Sundnes sier hun krever den samme lavlønnsgarantien som Transportarbeiderforbundet har fått. Vi håper de som er i streik klarer å se lengre enn sin egen arbeidsplass. Dette er en streik for lavtlønte kvinner, som fortjener det samme lavlønnsløftet som transportarbeiderne har fått. Blomsterselgerne fortjener støtte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.