Hvor lenge kan Rune Bjerke bli sittende som konsernsjef i DnB? Styreleder Anne Carine Tanum sier han har hennes tillit. Men næringsminister Monica Mæland (H) var ikke fornøyd med redegjørelsen fra banken, og ønsker svar på flere spørsmål. Det er bra at hun vurderer en ekstern gjennomgang av hele DnB. Skal vi tro forklaringen til konsernsjef Rune Bjerke har bankens ledelse ingen kunnskap om DnBs virksomhet i Luxemburg.

Bjerke har satset alt på ett kort: Han visste ingen ting. Bankens styre, konsernledelse og internrevisjon var uvitende om de 45 postboksselskapene på Seychellene. Vi spør oss om Bjerke gjør jobben sin som konsernsjef godt nok, når en slik virksomhet foregår uten at ledelsen i banken er klar over det. 21 nordmenn har 6,3 millioner kroner plassert i disse selskapene, for å unngå beskatning. Slikt bør ikke en statseid bank medvirke til.

Verre blir det når det kommer informasjon som sår sterk tvil om Rune Bjerkes forklaring. Aftenpostens gjennomgang viser at helt siden 2005 har det i konsernledelsen sittet direktører som også har styreerfaring fra DnB Luxembourg. Med unntak av to år har det altså de siste 10 årene sittet konserndirektører i toppledelsen som har styrt DnB Luxemburg. Hvordan kan Rune Bjerke bli trodd på at han og konsernledelsen ingen ting visste?

Banken medvirker heller ikke til å forklare sammenhengene. Bjerke og konserndirektørene nekter å svare på Aftenpostens spørsmål, og henviser bare til bankens informasjonsavdeling. Heller ikke derfra kommer det noen kommentarer til den framlagte informasjonen.

«Det er viktig at vi kjennetegnes av en høy etisk standard og at alt vi gjør tåler dagens lys», heter det i det etiske regelverket til DnB. Bankboksene på Seychellene oppfyller definitivt ikke dette kravet. Og følger ikke konsernsjef Rune Bjerke bedre med på bankens virksomhet enn det ser ut som, trengs det kanskje en sjef med skarpere blikk for å håndheve de etiske reglene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.